Categorii
Scurte

Guvernul sabotează relansarea economiei

Prețul gazului metan a ajuns la nivelul din vara anului 2021. În mod firesc, ne-am aștepta ca această evoluție să fie reflectată în ofertele comerciale ale furnizorilor din România. Acestea sunt însă realizate în continuare peste prețul pieței, la nivelul plafoanelor impus în 2022. Guvernul a omis să elimine aceste plafoane într-o încercare disperată de conservare a veniturilor nefiscale.

Guvernul sabotează relansarea economiei prin păstrarea plafoanelor la energie. Aceste plafoane sunt în prezent peste prețurile pieței. Distribuitorii de gaz și electricitate profită de existența lor și le fac clienților oferte comerciale pentru 12 luni, la aceste niveluri ridicate. Guvernul se face vinovat de o omisiune intenționată prin care compromite șansele de recuperare ale economiei României.

Nu este nici un secret faptul că Guvernul a fost principalul beneficiar al exploziei prețurilor din energie. Veniturile fiscale și cele nefiscale au crescut exponențial în a doua jumătate a anului 2022. O mare parte din veniturile nefiscale ale statului provine din energie. Statul este cel mai mare jucător pe piața gazului metan și cel mai mare beneficiar al creșterilor de prețuri.  Iarna neașteptat de caldă și căderea prețurilor la începutul lui 2023, au determinat o inversare a trendului. Astfel, în aprilie 2023, față de luna similară din 2022, veniturile nefiscale ale statului au scăzut cu 30%.  Prăbușirea prețurilor are ca efect reducerea încasărilor statului.

Dacă statul ar renunța acum la plafoanele din energie sau le-ar coborî la niveluri mai apropiate de prețurile pieței, încasările sale nefiscale ar scădea și mai mult. Deloc surprinzător, subiectul nu există în cercurile guvernamentale.  Firmele din energie profită de existența plafoanelor și fac toate ofertele comerciale la aceste niveluri de preț. Faptul că pe piața europeană prețul gazului este la cel mai mic nivel din ultimii doi ani, nu pare să intereseze pe nimeni.

Guvernul este blocat într-o capcană

Păstrarea plafonului la nivelul acesta ridicat este o soluție de avarie pentru conservarea veniturilor nefiscale ale statului. Problema este că gazul scump împiedică firmele să-și relanseze activitatea. Practic, guvernul blochează relansarea economiei și accentuează riscul de recesiune.

De asemenea, gospodăriile care își actualizează contractele de energie sunt forțate să aleagă dintre ofertele făcute la nivelul prețului plafonat. Cum contractele se semnează pentru perioade de 12 luni, gospodăriile nu vor beneficia de scăderea prețurilor la energie. Ele își vor aloca o mare parte din venituri asigurării energiei, deci își vor reduce consumul pe alte piețe. Firmele care au trebuit să se ajusteze la reducerea cererii de la finalul anului trecut, vor avea în continuare probleme să-și găsească o piață adresabilă. Relansarea activității acestor firme și a pieței rămâne improbabilă.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

2 răspunsuri la “Guvernul sabotează relansarea economiei”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *