Categorii
Opinii

În HoReCa scapă cine poate

Situația economică din România s-a degradat semnificativ după pandemia COVID-19. În primii ani, firmele din HoReCa, cu sau fără ajutoare de stat, s-au dovedit mai rezistente decât ne-am fi așteptat. Iarna aceasta și 2024 vor fi o provocare pentru această industrie și rata falimentelor va atinge valori record.

Firmele din HoReCa au supraviețuit cu bine pandemiei COVID-19 și anilor care au urmat. Acestea au beneficiat de ajutoare de stat și de fenomenul consumului de răzbunare. Situația este pe punctul să se schimbe. În HoReCa, iarna aceasta, scapă cine poate. Creșterile succesive de prețuri au determinat deja o reducere semnificativă a puterii de cumpărare și multe unități de profil depun eforturi să supraviețuiască. Prețurile au crescut enorm de mult în ultimul an, dar HoReCa a fost salvată de o vară cu temperaturi cu mult peste medie. În România, aerul condiționat nu este încă răspândit pe scară largă și oamenii au luat cu asalt terasele în căutarea răcorii. Atât de cald a fost în vara lui 2023 încât prețurile nu au mai contat.

Vara s-a terminat însă și ne pregătim pentru o iarnă în care prețurile la energie vor fi ridicate, pentru că Guvernul a păstrat plafonul prețului la gaz peste nivelul pieței. Oamenii vor începe să-și organizeze bugetele și unele cheltuieli vor fi tăiate. Nevoia de socializare va continua să existe, dar se vor căuta soluții alternative pentru satisfacerea ei. Nu ar fi de mirare să vedem o revenire a petrecerilor de apartament.

Scăderea consumului în HoReCa se anunță semnificativă în această iarnă și riscul de faliment unul peste medie. Epoca profiturilor ușoare s-a încheiat, firmele ar trebui să se concentreze pe creșterea rezilienței. Doar cele mai solide afaceri vor supraviețuii iernii.

2024 se anunță un an și mai greu

Supraviețuirea peste iarnă nu este singura problemă. 2024 se anunță un an și mai dificil. Există cel puțin trei factori care pun sub semnul întrebării performanțele firmelor din HoReCa.

(1) Inflația

În România, la finalul lui 2020, inflația a scăpat de sub control. Măsurile luate de BNR pentru combaterea fenomenului au fost mai degrabă modeste și au presupus o tactică a așteptării. Instituția așteaptă cu răbdare ca majorările de prețuri să fie înglobate în baza de calcul și apoi se laudă public cu rezultatul trecerii timpului. Din păcate pentru BNR, această strategie nu este suficientă. Pachetul de măsuri fiscale la care lucrează Guvernul și majorările salariului minim vor pune presiuni suplimentare pe rata inflației. Ne putem aștepta ca aceasta să se întoarcă în zona cu două cifre.

Inflația persistentă va eroda în continuare puterea de cumpărare a populației, fapt care va determina scăderea cererii în HoReCa.

(2) Majorarea TVA de la 9% la 19%

Una dintre măsurile fiscale posibile este majorarea TVA-ului în HoReCa, de la 9% la 19%. Dacă aceasta va avea loc, va fi transferată în prețurile finale. La un calcul simplu, aceasta ar însemna o creștere cu 9,17% a prețurilor. Rezultatul se obține prin împărțirea prețului cu TVA de 19% la cel cu TVA de 9%, deci 1,19/1,09. Cum nivelul prețurilor din HoReCa este deja greu de suportat de către populație, urmează să asistăm la accentuarea declinului cererii.

(3) Eliminarea tichetelor de vacanță

O altă măsură din pachetul fiscal care are potențialul să modifice piața structural este eliminarea tichetelor de vacanță. În diferitele scenarii de lucru ale Guvernului, se propune impunerea de CASS la voucherele de vacanță, eliminarea lor pentru bugetarii cu venituri ridicate sau renunțarea totală la acestea în sistemul public. Indiferent de modul în care se va aplica, va exista un impact în cererea populației pentru aceste servicii. În plus, valoarea acestora a rămas neschimbată de mai mulți ani. Altfel spus, puterea lor de cumpărare a scăzut semnificativ. Este de așteptat ca în special unitățile de cazare să sufere din această pricină. Cererea pentru turismul românesc se va prăbuși în 2024.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

2 răspunsuri la “În HoReCa scapă cine poate”

Cu toate aceste schimbari pe drum, HoReCa va trece printr-un sezon dificil. Asadar, ramane sa vedem daca firmele sunt pregatite pentru noul context si cat de rezistente se vor dovedi, in contextul presiunilor crescande si a serviciilor pe care trebuie sa le presteze.

Firmele din HoReCa au fost nevoite sa se pregateasca pentru efectele pandemiei in ultimii ani, incercand astfel sa supravietuieasca crizelor generate si sa se adapteze noilor cerinte. Suntem curiosi sa vedem cum o vor face in iarna aceasta, in conditiile in care preturile cerute sporesc, majorarile de TVA sunt pe cale sa fie implementate si tichetelor de vacanta se pare ca le-a luat sfarsit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *