Prin agricultură (Agriculture) înțelegem domeniul sau știința specializată în cultivarea pământului și creșterea animalelor pentru obținerea de produse specifice. În urma acestei activități se obțin produse extrem de variate, care pot fi grupate în:
- alimente (cereale, fructe, legume, carne, ouă etc.);
- fibre cu utilizare textilă (lână, in, cânepă etc.)
- combustibili (bioetanol);
- materii prime (caciuc, plută);
- etc.
Indiferent de modul în care este realizată, agricultura pune presiune pe mediul înconjurător. Orice activitate de acest gen presupune utilizarea unei suprafețe de teren și reducerea mediului natural. În plus, prin îngrășămintele și pesticidele utilizate, se dezechilibrează și mai mult echilibrul natural.
Acest domeniu este esențial și din punct de vedere economic, pentru că asigură o mare parte din nevoile umane de bază. Nu este de mirare faptul că fiziocrații îl considerau singurul domeniu prin care se creează avuție.
În funcție de modul în care este realizată, agricultura poate fi intensivă, extensivă, ecologică etc.