Zilele acestea premierul României s-a arătat scandalizat de un așa zis paradox al taxării. Astfel, se pare că România este țara cu cele mai mari taxe pe muncă din Uniunea Europeană, dar și cea care impune cel mai scăzut nivel al impozitării capitalului. Paradoxul premierului Ciolacu este însă unul fals și ușor explicabil. Mirarea lui este cea care șochează. Nu firmele au impus regimul fiscal criticat de el, ci politicienii care s-au perindat la putere.
Este inexplicabil de ce oficialul nu a făcut nimic pentru a corecta paradoxul menționat. Guvernul a lucrat în ultimele luni la un set de modificări ale legilor fiscale. Aceasta ar fi fost o ocazie minunată pentru rezolvarea paradoxului taxării muncii.
Taxarea muncii se face tot în cadrul firmelor
Conflictul aparent dintre taxarea muncii și cea a capitalului este unul fals. Din veniturile totale ale organizației sunt acoperite și taxele aferente muncii și cele ale capitalului. Pentru firme contează mai puțin dacă ponderea mai mare a taxelor este pe muncă sau pe capital. Ce contează este realizarea unui nivel decent de profitabilitate.
Singurele firme care sunt avantajate de acest tip de taxare sunt cele intensive în capital. Din păcate, România nu este tocmai un paradis al robotizării și al automatizării și aceste firme sunt nesemnificative ca număr și valoare a cifrei de afaceri.
Adevărul este însă altul și este legat de performanțele statului în colectarea taxelor. În zona taxelor pe muncă, România are cea mai bună rată de colectare. În cazul taxelor pe consum și a celor pe capital, autoritățile publice nu reușesc performanțe comparabile. Statul excelează în colectarea taxelor pe muncă și va păstra un nivel ridicat al acestora. Faptul că acest nivel este agreat se vede cel mai bine atunci când se decide majorarea salariului minim. Măsurile de acest gen angrenează creșterea salariilor din întreaga economie. Fiecare majorare a salariului minim brut determină creșterea veniturilor bugetare.
Un răspuns la “Paradoxul premierului Ciolacu este explicabil”
[…] Guvernul vrea să mărească taxele pe muncă și ne anunță acest lucru prin aruncarea responsabilității în curtea Băncii Mondiale. Ministrul Finanțelor a declarat că Banca Mondială ne-a recomandat trei scenarii de modificare a regimului fiscal. Surprinzător este faptul că unul dintre aceste scenarii presupune creșterea taxelor pe muncă, despre care Premierul a declarat că sunt deja cele mai mari din Uniunea Europeană. […]