Categorii
Scurte

Impozitarea averilor ilicite este o idee neinspirată

Guvernul României a decis ca averile ilicite să fie impozitate cu 70%. Dacă autoritățile fiscale ar implementa în forță această măsură, am putea asista la o fugă a capitalului din țară. Riscurile sunt mai mari decât pare, pentru că economia subterană reprezintă aproximativ 30% din PIB.

Guvernul României a anunțat că averile care nu pot fi justificate vor fi impozitate cu 70%. Măsura nu a generat foarte mult entuziasm, pentru că autoritățile române nu au un istoric convingător în lupta cu evaziunea. Oricum, impozitarea averilor ilicite în acest mod este o idee extrem de neinspirată. Cel mai probabil, dacă măsura va fi implementată în forță, vom asista la o fugă a capitalului din țară.

Înțelegem dorința Guvernului de a scădea ponderea sectorului subteran al economiei, dar o acțiune în forță nu are șanse reale de succes. Desigur, autoritățile fiscale vor identifica averi și sume de bani greu de justificat și le vor impozita cu 70%. Fiecare succes de acest gen va genera și efecte adverse. Pentru fiecare îmbogățit din surse neclare prins, 10 sau 20 de indivizi din proximitatea lui își vor muta averea în afara țării. Dacă acțiunea de confiscare se va intensifica, vom asista la mutarea pe scară largă a averilor din țară.

Sigur, ne dorim ca economia să fie licită, dar în momentul de față nu suntem în postura în care să ne permitem să fugărim capitalul din țară. Având în vedere că economia subterană a României era estimată la 29% în 2022, riscul este unul considerabil. Banii care se obțin ilicit susțin și economia oficială.  Dacă ar apărea o fugă a capitalului spre exterior, PIB-ul României ar putea să scadă cu câteva procente.

Guvernul nu trebuie să reinventeze roata

Măsura impozitării cu 70% ar trebui să fie însoțită de perioade de amnistie, în care persoanelor să li se ofere posibilitatea să-și albească banii prin plata ratei normale a impozitului. Banii albiți în cadrul amnistiilor ar putea fi introduși în economia oficială. Există campanii de amnistie de acest tip în multe dintre statele occidentale. De exemplu, în Italia campanii de acest gen au loc o dată la câțiva ani. Capitalul legalizat ar putea fi introdus în afacerile legitime pentru a contribui la relansarea economiei. Desigur, ar trebui ca amnistia să poată fi anulată, dacă se dovedește că averea a fost acumulată din trafic de droguri, de persoane etc.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *