Categorii
Opinii

Naționalizarea pilonului 2 ar determina o criză profundă

O dată la câțiva ani politicienii români vor să se înfrupte din fondurile adunate în cadrul pilonului doi de pensii. Dacă ar avea loc naționalizarea banilor din cadrul pilonului doi, România ar intra într-o criză economică profundă. Credibilitatea țării ar fi compromisă pe termen lung și capitalul uman de specialitate ar emigra în ritm accelerat.

Naționalizarea pilonului 2 de pensii ar putea determina o criză profundă, motiv pentru care politicienii ar trebui să evite total acest subiect. Este ușor de înțeles de ce politicienii sunt tentați de acești bani. Miliardele adunate în aceste fonduri private sunt tentante și par o soluție facilă pentru acoperirea deficitului bugetar. Totuși, guvernanții ar trebui să abandoneze idea naționalizării și să găsească alte soluții pentru problemele bugetare pe care le au creat.

Din păcate, la 4-5 ani, lăcomia politicienilor români pare să se axeze obsesiv pe banii capitalizați în aceste fonduri. Recent s-a discutat despre un amendament legislativ care ar fi afectat iremediabil pilonul 2 și chiar s-a adus vorba despre naționalizarea fondurilor. Adoptarea unei măsuri de acest tip ar fi sinucigașă pentru politicieni și pentru economia națională.

Naționalizarea va genera o criză de încredere

În orice mod ar fi realizată, naționalizarea pilonului 2 ar declanșa un șoc pe piața financiară internă. Cea mai mare parte a banilor din pilonul 2 nu sunt păstrați de Fondurile de Pensii în numerar. Naționalizarea nu ar fi un proces facil, în care, printr-o ordonanță, banii se transferă automat în conturile Trezoreriei. Nu, majoritatea capitalului este investit în acțiuni și obligațiuni românești și internaționale. Guvernul ar trebui să le vândă pentru a se putea folosi de capital. Problema este că, prin scoaterea la vânzare a acestor active, prețurile acțiunilor și obligațiunilor s-ar prăbuși.

Practic, în lăcomia sa, Statul ar topi o parte din valoarea fondurilor naționalizate. În plus, ar emite o undă de șoc în economie, pe fondul prăbușirii evaluării companiilor.  La aceste complicații s-ar adăuga și mii sau zeci de mii de procese civile, pentru că este greu de crezut că păgubiții nu ar reacționa la o agresiune de acest tip. Totul ar culmina cu retrogradarea României de către agențiile de rating. O țară care nu respectă dreptul de proprietate nu este una de încredere pentru investitorii internaționali. Probabil că ratingul României ar fi coborât la junk și ar rămâne acolo pentru ani de zile. Traiectoria de dezvoltare a României ar fi compromisă pe termen mediu și lung.

Banii din Fondurile de Pensii sunt privați

Politicienii par să nu înțeleagă faptul că banii acumulați în Pilonul 2 au proprietari. Orice atentat la proprietatea privată va declanșa o furie socială de amploare. Mulți dintre cei care au fonduri în Pilonul 2 sunt încă urmăriți de traumele din familiile lor, generate de naționalizarea averilor de către comuniști. O măsură de acest gen ar venit ca o confirmare a faptului că în România nu este posibilă acumularea de capital și formarea de averi multi-generaționale. În plus, specialiștii, din diversele domenii profesionale, ar emigra, deși până în acel moment ar fi ezitat.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *