Categorii
Analize

Profesorii au fost înșelați cu voucherele de vacanță

Anul acesta cuantumul tichetelor de vacanță a crescut de la 1450 la 1600 de lei. Cu ocazia aceasta, pe lângă obligativitatea plății impozitului pe venit, s-a introdus și cea a CASS. Schimbarea a determinat o micșorare a drepturilor salariaților și o creștere a încasărilor la bugetul național. Guvernul a faultat din nou profesorii în interesul său și al operatorilor din turism.

Profesorii români au fost înșelați cu voucherele de vacanță de către Guvernul României. Acesta din urmă a majorat cuantumul tichetelor, dar a introdus și obligativitatea plății CASS. Impozitul pe venit și CASS-ul se plătesc din venitul de bază al profesorului și beneficiul net se calculează în funcție de acestea. Calculele pe care le-am efectuat mai jos demonstrează faptul că, în urma acestor schimbări, beneficiul net pe care îl obține un bugetar din tichetele de vacanță a scăzut. Statul în schimb își majorează încasările la buget și, în plus, mărește colacul de salvare aruncat turismului românesc.

Cum se schimbă beneficiul net?

Până în 2023, bugetarii primeau în fiecare an vouchere de vacanță în valoare de 1450 de lei. Pentru aceste tichete, ei plăteau din venitul de bază un impozit de 10%. Știind că 1450 reprezintă 90% din venitul impozabil, putem calcula valoarea impozitului pe venit cu regula de 3 simplă.

1450 …………….90

Impozit V ……. 10

Impozit V = (1450*10)/90

Impozit C ≈ 161 lei

Pentru a calcula beneficiul net scădem din valoarea voucherelor impozitul, deoarece în urma plății acestuia venitul net al salariatului se reduce.

Beneficiu net (2023) = Vouchere – Impozit V

Beneficiu net (2023) = 1450 -161,11 ≈ 1289 lei

În 2024, Guvernul României a decis majorarea  valorii tichetelor de vacanță la 1600 de lei pe an. Majorarea a venit însoțită de obligativitatea plății CASS. Pentru a calcula suma datorată trebuie să aplicăm regula de trei simplă de două ori. După cum bine știm, CASS-ul (10%) se aplică pe venitul brut și impozitul pe venit (10%) se aplică pe diferența rămasă (venitul impozabil).

1600 ………………… 90

V impozabil ……. 100

V impozabil = (1600*100)/90

V impozabil ≈ 1778 lei

Știind venitul impozabil îl putem calcula și pe cel brut.

1778 ……. 90

Vb …….. 100

Vb = (1778,78*100)/90

Vb ≈ 1975 lei

Acum putem calcula efortul financiar făcut de bugetari pentru a primi voucherele. Pentru a reuși acest lucru, scădem valoarea voucherelor din venitul brut.

1975 -1600 = 375 lei

Știind că un profesor trebuie să plătească 375 de lei pentru a beneficia de vouchere, putem calcula și beneficiul net al acestor tichete.

Beneficiu net (2024) = Vouchere – (CASS+IV)

Beneficiu net (2024) = 1600 -375 = 1225 lei

Majorarea este de fapt micșorare

Cifrele nu mint. Guvernul României a majorat valoarea voucherelor, dar beneficiul net al salariaților s-a redus. Câștigătorii acestui joc de alba-neagra sunt operatorii din turism și bugetul național. Unii  profesori se bucură acum de creșterea cuantumului voucherelor, de la 1450 la 1600 de lei, dar beneficiul lor net s-a redus cu circa 64 de lei.

Calculele privind reducerea beneficiului net sunt valabile doar atâta timp cât beneficiarii utilizează tichetele. Există multe cazuri în care salariații plătesc impozitul pe venit și, mai nou, CASS-ul, dar nu mai apucă să folosească tichetele. Acestea expiră și banii se întorc la stat. În mod normal, în aceste cazuri, salariații ar trebui să primească înapoi impozitul pe venit plătit și CASS-ul. Nu există însă date privind returnarea impozitelor și, dacă există proceduri pentru recuperare, ele nu sunt ușor accesibile.

Încheiem prin a reitera faptul că este anormal ca Guvernul să decidă în numele angajaților că  aceștia trebuie să-și facă o parte din vacanțe în România. Am mai spus acest lucru și în trecut, salariații ar trebui să aibă dreptul să opteze pentru plata CAS-ului aferent voucherelor și să-și încaseze venitul net. Turismul românesc trebuie să-și atragă clientela pe piață și nu cu ranga Statului.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *