Categorii
Extern

UE reglementează dreptul la deconectare

Telemunca a fost adoptată pe scară largă în 2020, dar, din păcate, cu frecvente încălcări ale drepturilor angajaților. Angajatorii se așteaptă ca salariații să fie la dispoziția lor 24 de h din 24. În UE a început însă procesul de reglementare a dreptului de a ne deconecta de la locul de muncă.

UE reglementează dreptul la deconectare și combate comportamentele abuzive ale angajatorilor. Pandemia a cauzat închiderea economiei în majoritatea țărilor lumii și a impulsionat mutarea a peste 20% din forța de muncă din clădirile de birouri în propriile domicilii. Migrare a fost efectuată într-un cadrul legal neclar, în care mulți angajatori au avut posibilitatea să comită abuzuri asupra salariaților.  Mutarea biroului acasă a făcut ca granița dintre muncă și viața privată să devină mai puțin vizibilă. În 2020 a devenit aproape firesc ca managerii să-și sune subordonații la orice oră din zi, chiar și în afara programului legal de muncă, pentru a se interesa de stadiul activității.

Diferența față de mediul de lucru clasic este evidentă. În birourile fizice, la finalul programului, angajații își închid echipamentele și pleacă. Când lucrează de acasă salariații sunt mai tentați să facă pauze în timpul programului pentru a rezolva mici probleme domestice și apoi recuperează pauzele în afara programului. Decizia poate să pară justificată, dar, în timp, duce la dispariția demarcației dintre viața de birou și cea privată. În timp, angajații acumulează nemulțumiri, oboseală și un nivel general de insatisfacție care compromite productivitatea muncii.  Angajatorii au un control scăzut asupra salariaților de la distanță și încearcă să compenseze acest handicap prin acțiuni de supracontrol.

UE reglementează dreptul la deconectare

Generalizarea abuzurilor asupra forței de muncă nu putea trece neobservată în Uniunea Europeană, o organizație politică recunoscută pentru implementarea unei legislații a muncii extrem de stricte. Astfel, în decembrie 2020, Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale din cadrul Parlamentului European a adoptat o rezoluție prin care li se cere țărilor membre să le asigure angajaților dreptul de a se deconecta de la locul de muncă. Rezoluția urmează să fie supusă la vot și în timp va fi implementată în legislația fiecărei țări UE.

După ce va deveni directivă europeană, fiecare stat membru va trebui să o implementeze în legislația sa. Ulterior, angajații vor putea să-și închidă toate echipamentele de muncă în momentul încheierii programului, fără frica unor repercusiuni.

Această reglementare este extrem de importantă și pentru a putea măsura nivelul de productivitate. Se analizează dacă telemuncitorii sunt mai productivi ca angajații din birouri, dar nimeni nu poate să compare eficiența orară. Deconectarea angajaților de muncă va permite firmelor să compare nivelurile de productivitate și ajustarea strategiilor în conformitate cu acestea.

Implementarea acestor elemente de legislație va implica ca angajații să utilizeze doar echipamente ale companiilor lor în cadrul activității. Doar așa va putea fi închisă legătură electronică dintre ei și angajatori la finalizarea programului de lucru.  Mutarea din clădirile de birouri la domiciliile angajaților s-a făcut, frevent, fără asigurarea unui cadru standardizat de muncă. În multe cazuri s-au utilizat echipamentele angajaților și a fost abuzat timpul lor liber. Noua măsură are un efect indirect în corectarea acestor abuzuri.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *