Categorii
Extern

Ungaria amplifică bula imobiliară din Estul Europei

Guvernul Ungariei a anunțat supraimpozitarea marilor producători de materiale de construcție pentru a combate creșterea prețurilor de pe piața internă. Scopul măsurii pare să fie unul de suplimentare a încasărilor bugetare, dar, din păcate, acesta va duce la o reducere a pieței interne și la o majore a prețurilor din țările vecine. În aceste condiții, prețurile de pe piețele imobiliare din Estul Europei vor atinge noi maxime.

Ungaria amplifică bula imobiliară din Estul Europei, prin suprataxarea companiilor din construcții. Guvernul Ungariei a anunțat o taxă suplimentară, de 90%, care urmează să fie impusă marilor producători de nisip, pietriș și ciment. Oficial, autoritățile din țara vecină încearcă să contracareze creșterea prețurilor la materialele de construcție. În realitate, orice taxă suplimentară determină o creștere a prețurilor și măsura va provoca mari dezechilibre pe piața materialelor de construcție. Efectele pe care aceasta le va genera au potențialul să complice și mai mult situația de pe piața imobiliară din Ungaria și din țările vecine.

Ce presupune măsura?

Această măsura presupune două componente. În primul rând, se instituie niște prețuri maximale, dar acestea sunt utilizate doar ca referințe pentru calculul taxelor, firmele având libertatea să vândă și la prețuri mai mari. În al doilea rând, a fost impusă o taxă de 90% din profiturile care se înregistrează peste aceste prețuri maxime. Astfel, dacă prețul de vânzare nu acoperă costul mediu și marja de profit a unei firme, aceasta va fi forțată să urce prețul la un nivel superior. Având în vedere că firma are dreptul la doar 10% din profitul înregistrat la prețurile de vânzare care depășesc pragul de referință, ne putem aștepta la o majorare semnificativă a tarifelor de vânzare.

Presiunea suplimentară pe prețurile materialelor de construcție va genera efecte în cascadă pe piața Ungariei și a țărilor vecine. Creșterea prețurilor interne va determina o reducere a cererii și o încercare de a compensa deficitul prin achiziții intracomunitare directe. Este de așteptat să asistăm la o creștere a cererii în țările vecine, în special în zonele de frontieră și de proximitate. Această presiune din Ungaria va duce la creșterea cererii de materiale de construcție din țările vecine și deci la o majorare a prețurilor. Menținerea acestei taxe pentru o perioadă lungă de timp, va determina o fugă a capitalului din Ungaria și va duce la dezvoltarea de magazine specializate în proximitatea frontierelor.

Forțele alimentate de Ungaria

Dacă analizăm punctual problema, vom observa că măsura are capacitatea să genereze trei tendințe majore directe pe piața Ungariei:

În primul rând, orice taxă suplimentară urmărește majorarea încasărilor la buget și se va resimți în prețurile de vânzare. Producătorii vor fi forțați să-și ajusteze prețurile pentru a-și acoperi costurile și marjele minimale de profit. Scăderea cererii interne va fi însoțită de o creștere a cererii în țările vecine.

În al doilea rând, importatorii vor evita să înregistreze profit în Ungaria.  Cum vor face acest lucru? Nu e așa de complicat precum pare. Aceștia ar putea achiziționa produse la prețuri de vânzare apropiate de cele interne, la înțelegere cu firme externe. Astfel, grosul profiturilor va fi înregistrat în alte state și taxele achitate în Ungaria vor fi cel mult simbolice.

În al treilea rând, multe persoane fizice și juridice din Ungaria se vor aproviziona din țările vecine din Uniunea Europeană. Acestea vor profita de libera circulație a produselor între țările UE. Este de așteptat ca în aceste țări să crească prețurile ca urmare a cererii suplimentare.

Ungaria amplifică bula imobiliară din Estul Europei

Guvernul Ungariei a dat dovadă de amatorism și de slaba înțelegere a mecanismelor pieței și a Uniunii Europene. Această decizie precipitată va duce la restrângerea pieței locale și la creșterea celor din țările vecine. Presiunea se va resimți cu rapiditate și în zona imobiliară. Cum restul factorilor vor rămâne neschimbați, prețurile locuințelor își vor continua majorarea.

În contextul semnalelor tot mai clare ale unei bule imobiliare, ne putem aștepta ca alimentarea acesteia să îi grăbească explozia. În presa de specialitate se afișează mult optimism, dar în realitate piața internațională este extrem de fragilă. Spargerea bulei imobiliare se poate dovedi factorul care să ne arunce într-o criză economică prelungită.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *