Categorii
Intern

Scumpirea materialelor de construcție blochează imobiliarele

Creșterea prețurilor la materialele de construcție îi împinge pe mulți dezvoltatori imobiliari într-o zonă fără profituri. Cei mai afectați de această evoluție sunt dezvoltatorii care au vândut apartamente în avans și acum au dificultăți să țină costurile sub control. Dacă piața materialelor de construcție nu se va stabiliza și prețurile vor continua să crească, ne putem aștepta la un val de falimente și la abandonarea multor proiecte.

Scumpirea materialelor de construcție blochează imobiliarele și anunță o nouă criză economică. Pe șantierele patriei au început să apară blocaje cauzate de creșterile accelerate înregistrate de prețurile materialelor de construcție. Problema decurge din faptul că, de obicei, dezvoltatorii au vândut apartamentele în avans și acum nu reușesc să mai țină sub control costurile de producție. Creșterea accelerată a acestor costuri a împins mulți dezvoltatori în afara zonelor de profit și a determinat stoparea lucrărilor în speranța unei redresări viitoare a pieței materialelor de construcție.

Scumpirea materialelor de construcție blochează piața imobiliară

Creșterea costurilor scade profitabilitatea proiectelor începute. Dezvoltatorii imobiliari riscă să intre în incapacitate de plată și, ulterior, insolvență sau faliment.

Problema este interesantă dacă o privim din perspectiva clienților care au plătit avansuri pentru apartamente, eventual au contractat credite. De multe ori, acești proprietari de apartamente în construcție sunt chiriași și plătesc în paralel și rate pentru creditele contractate. Deciziile lor de a achiziționa este realizată pe baza unor estimări legate de evoluția jobului propriu și de perioada de timp în care pot face un efort financiar dublu.

Din păcate, multe proiecte imobiliare sunt astăzi blocate, fapt care face ca durata efortului financiar să fie dificil de estimat. Cu cât se amână mai mult finalizarea proiectelor, presiunea financiară la care sunt supuși proprietarii acestor apartamente va crește și îi va împinge pe mulți dintre aceștia în incapacitate de plată.

Ce va urma în această fază?

Pe piață vor apărea mai multe comportamente extrem de interesante:

  • O serie de plângeri penale și procese prin care se va urmări tragerea la răspundere a dezvoltatorilor imobiliari; Desigur calea procesuală este una de lungă durată și ea presupune ca Societatea pe Răspunderea Limitată, prin care a operat dezvoltatorul imobiliar, să existe până la enunțarea sentinței definitive;
  • Negocieri cu băncile pentru reeșalonarea creditelor; Când nu îşi vor mai putea plăti ratele bancare, proprietari vor încerca reeşalonarea creditelor. Astfel, se va încerca reducerii presiunii  financiare lunare;
  • Darea în plată a unor apartamente; În funcție de gravitatea situației și de efortul financiar, unii proprietari vor renunța la luxul deținerii unei bucăți de șantier;
  • Un trend migrator invers; Corporatiști din marile orașe se vor muta temporar în provincie la familii pentru a economisi chiriilor. Mulți chiriași lucrează remote și au posibilitatea să se retragă în casele părintești. Este posibil să apară un trend invers temporar, generat de dorința de a economisi chiria lunară.

Situația este însă mult mai gravă decât pare. Un blocaj prelungit poate grăbi spargerea bulei imobiliare și intrarea într-o criză prelungită. Interesul clienților potențiali pentru locuințe în construcție va scădea. Efectul imediat va fi reducerea semnificativă a cererii și a activității pe această piață.  Aceste evoluții vor însoțite de o ușoară creștere a cererii pentru locuințe vechi. Până atunci însă, scumpirea materialelor de construcție blochează imobiliarele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *