Vârf

Prin vârf (Peak) înțelegem punctul maxim care poate fi atins într-un ciclu economic. De obicei, după atingerea acestui punct economia va intra într-o fază de corecție care va putea evolua într-o depresiune. În această fază, rata angajării este mare și firmele produc aproape de capacitatea lor maximă. Atingerea acestei capacități înseamnă că firmele nu pot majora producția pe termen scurt, deci apar creșteri de prețuri și presiuni inflaționiste. De asemenea, în această fază a ciclului unele sectoare economice se vor supraîncălzi și va crește riscul formării unor bule. Spargerea acestor bule ar putea fi momentul începerii depresiunii.

În vârful ciclului, există și șanse ridicate ca agenții economici să fie înșelați de efectul Bullwhip. Mulți vor considera că piața este într-o fază de creștere și vor face achiziții sau investiții supradimensionate. Ulterior, pe fondul scăderii cererii și a prăbușirii economiei, aceste investiții vor deveni o problemă pentru companii. Ele au potențialul să agraveze amploarea fazei de depresiune.

vârf, ciclu economic
Sursa: Inițiativa Privată

Această fază a ciclului economic este denumită uneori, în mod eronat, de boom. Utilizarea acestui concept pentru a indica maximul ciclului economi nu este însă cea mai inspirată. Boom-ul este o perioadă de creștere explozivă, care poate să acopere și perioada de avânt.