Categorii
Scurte

BCE este ipocrită pe subiectul Bitcoin

Banca Central Europeană a beneficiat din plin de pe urma bulei cripto-monedelor. Acum, că această bulă a explodat, reprezentanții BCE constată că activele de tipul Bitcoin sunt riscante. Poziționarea băncii surprinde prin ipocrizie.

BCE este ipocrită pe subiectul Bitcoin și al cripto-monedelor, acum când a constatat că aceste active sunt riscante și că ar trebui considerate jocuri de noroc. Această instituție a beneficiat din plin de  bula de pe piața cripto-monedelor. Banca Central Europeană  a abuzat peste zece ani politica banilor ieftini. Aceasta și-a permis să țină dobânda de referință la zero sau sub acest nivel pentru că rata inflației era scăzută. De aici pleacă și confuzia. Experții din cadrul BCE au ajuns să creadă că, în noua economie, keynesismul este funcțional, că poți tipări monedă fiduciară fără să se simtă un efect concret în rata inflației.

Nimic mai fals. Inflația a fost atât de scăzută, între 2011 și 2021, pentru că pe piața mondială s-au format două bule: a cripto-monedelor și a acțiunilor tech. Excesul de monedă de pe piață a fost atras în aceste bule, fapt care a permis mascarea inflației. Frenezia cripto-monedelor și a acțiunilor tech, care promiteau o îmbogățire rapidă, a cuprins rapid zeci sau chiar sute de milioane de oameni. În loc să-și cumpere produse sau servicii, aceștia au preferat să investească în cripto-monede sau în acțiuni tech. Ce înseamnă acest lucru? Că o bună parte a banilor creați din nimic de Fed, BCE, BNR etc. au fost plasați în aceste active, scăzând cererea potențială de pe alte piețe. Când băncile centrale se mirau că banii ieftini nu determină creșterea inflației, aici era răspunsul.

Acum, când bula cripto a pierdut mult din amploare, experții din BCE au descoperit că Bitcoin și monedele alternative sunt active riscante.

BCE a legitimat cripto-monedele

Astăzi, 15 decembrie 2022, există 21.844 de monede alternative, dintre care active sunt 9.314. La ce inflație de cripto-monede exista pe piață, era de așteptat ca marea majoritate să dispară.  Am mai spus-o și în trecut, cripto-monedele nu îndeplinesc funcțiile banilor și nu au cum să înlocuiască banii clasici.  Era evident că entuziasmul investitorilor nu are bază reală și că majoritatea acestor proiecte vor falimenta.

Am avertizat împotriva lor și îmi mențin opinia, dar nu se poate spune același lucru despre majoritatea experților din instituțiile financiare ale lumii. Băncile Centrale au încurajat indirect investițiile în cripto-monede, până acum câteva luni. Când fenomenul era pe val, instituții centrale precum Fed, BCE și, desigur, BNR vorbeau de lansarea unor monede digitale. Evident, că orice monedă digitală sigură ar implica un oarecare grad de criptare. Pentru un observator cu cunoștințe economice medii, ce este acest lucru dacă nu o legitimare a cripto-monedelor?

Acum băncile centrale tac. Subiectul monedelor digitale a fost îngropat și nimeni nu mai amintește de ele. Nu putem decât să ne imaginăm cum ar fi arătat acestea raportat la cele alternative. Euro digital nu ar fi funcționat ca o monedă descentralizată și controlul ar fi fost cu siguranță păstrat de bancă. Cu siguranță nu ar fi existat nici limitări privind emisiunea totală și aceasta ar fi fost controlată tot de instituție. Mai mult ca sigur, BCE nu ar fi inclus un mecanism automat de combatere a inflației.

Cripto-monedelor sunt ușor de criticat acum, dar nu trebuie să uităm că acestea au fost legitimate indirect de instituții publice și direct de către mari investitori.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *