Categorii
Financiar

De ce sunt criptomonedele riscante?

Extrem de populare în ultimii ani, cripto-monedele și-au propus să substituie banii tradiționali. Chiar dacă au unele avantaje față de banii de hârtie, cripto-monedele nu reușesc să îndeplinească foarte bine cele trei funcții ale banilor. Acestea sunt extrem de interesante pentru investitori, dar volatilitatea și lipsa valorii intrinseci le fac extrem de riscante.

De ce sunt criptomonedele riscante? În trecut, oamenii au ales instinctiv, drept bani pentru tranzacții, obiectele și materialele capabile să îndeplinească cele trei funcții ale banilor: mijloc de schimb; unitate de cont; mijloc de tezaurizare. Este deci de înțeles de ce a ajuns aurul materialul preferat al emitenților de bani. Este ușor de prelucrat, cu valoare intrinsecă mare, greu de falsificat etc.

Trecerea la banii de hârtie s-a realizat prin legarea acestor bilete de un echivalent aur și, ulterior, printr-o reglementare strictă și un control al autorităților monetare. Astăzi banii de hârtie nu mai sunt legați de aur și valoarea lor de piață este controlată prin limitarea cantității emise, prin stabilirea de rezerve minime obligatorii, prin reglementarea instrumentelor financiare etc.

Cripto-monedele și în special Bitcoin au propus o întoarcere aproximativă la o fază anterioară a existenței banilor. Ca și banii din metale prețioase cantitatea care poate fi emisă este una limitată, fiind restricționată prin cod. În plus, acestea nu sunt emise de o autoritate centrală și prețul lor se formează pe piață.

De ce sunt criptomonedele riscante?

Chiar dacă par extrem de atractive, cripto-monedelor au o problema majoră pentru  că nu reușesc să îndeplinească funcțiile banilor.

  • Mijloc de schimb – modificările rapide ale valorii cripto-monedelor face ca acestea să nu fie practice în tranzacțiile curente.
  • Unitate de cont – fiind extrem de volatile, cripto-monedele nu sunt practice ca unități de cont. Prețurile exprimate în cripto-monede ar trebui reevaluate constant.
  • Mijloc de tezaurizare – fiind foarte volatile, cripto-monedele nu sunt unități de tezaurizare practice. Averile păstrate în cripto-monede ar fi mereu sub amenințarea deprecierii.

În definitiv, cripto-monedele sunt doar bucăți de cod, astăzi sunt valoroase, dar, într-un orizont de timp, vor fi depășite moral. Și atunci ce se va întâmpla cu aceste monede virtuale? Logica ne spune că se vor prăbuși până la o valoare de colecție, adică prețul pe care pasionații vor fi dispuși să-l plătească pentru a-și satisface hobby-ul.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Un răspuns la “De ce sunt criptomonedele riscante?”

[…] Am avertizat împotriva lor și îmi mențin opinia, dar nu se poate spune același lucru despre majoritatea experților din instituțiile financiare ale lumii. Băncile Centrale au încurajat indirect investițiile în cripto-monede, până acum câteva luni. Când fenomenul era pe val, instituții centrale precum Fed, BCE și, desigur, BNR vorbeau de lansarea unor monede digitale. Evident, că orice monedă digitală sigură ar implica un oarecare grad de criptare. Pentru un observator cu cunoștințe economice medii, ce este acest lucru dacă nu o legitimare a cripto-monedelor? […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *