Categorii
Opinii

Democratizarea tranzacțiilor de acțiuni revoluționează bursa

În ultimii ani piața bursieră a trecut printr-un proces amplu de democratizare a tranzacțiilor de acțiuni. Noile platforme electronice și aplicațiile de telefon au coborât barierele de intrare pe această piață la un minim istoric. Acum orice individ care are un telefon inteligent funcțional este la o aplicație distanță de posibilitatea de a efectua tranzacții cu acțiuni.

Democratizarea tranzacțiilor de acțiuni revoluționează bursa. Instituția bursei este descrisă frecvent drept apropiată de idealul pieței cu concurență pură și perfectă. Democratizarea finanțelor și cea a tranzacțiilor de acțiuni au revoluționat piața bursieră și au adus-o mai aproape de acest ideal. Barierele de intrare pe piață au fost coborâte la minim și asta permite accesul facil al investitorilor din întreaga lume. De asemenea, facilitează circulația cu viteză a informației și creșterea capitalizării la niveluri fără precedent.

În 2020, economiile gospodăriilor, schimbarea comportamentului de consum și democratizarea tranzacțiilor bursiere au dus la creșterea capitalului pe piețe și la aprecierea acțiunilor. Aplicațiile de tranzacționare au redus importanța intermediarilor și direcționat spre piață capital suplimentar.

Procesul a avut loc pe fundal, aproape neconștientizat, și a simplificat exponențial tranzacțiile pe piața bursieră. Aceasta a devenit accesibilă direct fiecărui proprietar de capital, adică tuturor indivizilor care economisesc.

În trecut, tranzacțiile erau efectuate prin brokeri, fapt care implica straturi suplimentare de complexitate și birocrație. Astăzi, poți tranzacționa pe bursă din fața calculatorului sau, din mers, de pe telefonul mobil.  Simplificarea tranzacțiilor a dus la creșterea istorică a numărului de investitori și a dimensiunii capitalului.

Democratizarea tranzacțiilor de acțiuni revoluționează bursa prin simplificarea relațiilor de pe piață. Robinhood, Revolut Trading ș.a. au dat posibilitatea indivizilor cu mici economii să tranzacționeze acțiuni. Aportul micului investitor pare nesemnificativ, dar la nivel agregat impactul pe piață poate fi mare, pe fondul concentării capitalului. Puterea micilor investitori a fost vizibilă când aceștia, mobilizați pe Reddit, au creat dificulăți unui fond de hedging, Melvin Capital.

Aprecierea acțiunilor pe bursă este legată de excesul de bani ieftini de pe piețe. În plus, în pandemie mulți indivizi au economisit și și-au descoperit vocația de investitori. Există riscul ca, la spargerea bulei, micii investitori, puțin versați în recunoașterea semnalelelor pieței, să fie perdanții jocului speculativ.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *