Categorii
Intern

BNR a majorat dobânda de referință

Majorarea dobânzii de către BNR era așteptată de cei mai mulți dintre economiștii din România. Ce a surprins a fost faptul că instituția bancară a crescut dobânda cu doar 0,25% și nu cu 0,5%. Există unele explicații pentru blândețea de care a dat dovadă Banca Națională a României.

BNR a majorat dobânda de referință cu 0,25%, până la 2%. Mutarea de ieri, 10 ianuarie 2022, a surprins mulți economiști, așteptarea fiind ca majorarea să fie de cel puțin 0,5%. Adevărul este că piața este inundată cu bani ieftini, producția s-a restrâns pe fondul scumpirii energiei și inflația face ravagii la nivelul puterii de cumpărare. Creșterea așteptată de specialiști era pe deplin justificată. Banca a ales totuși să tempereze retragerea banilor ieftini de pe piață. Există explicații pentru această decizie surprinzătoare.

BNR încearcă să conserve cursul leu euro

Banca Națională a României a fost constrânsă să nu facă o majorare mai consistentă, de mutarea BCE de acum două  săptămâni. BCE a decis la momentul respectiv să continue politica banilor ieftini pentru următoarele luni. Banca Centrală din România nu putea să se poziționeze radical față de BCE pentru că ar fi afectat echilibrul dintre cele două valute.

Cea mai mare parte a comerțului României este cu zona euro. O majorare cu 0,5% ar fi determinat o restrângere semnificativă a cantității de lei de pe piață. Mai puțini lei, în contextul unei cantități mari de euro, ar fi dus rapid la aprecierea monedei naționale. Ce ar fi însemnat acest lucru? Că exporturile românești în zona euro ar fi cunoscut o scumpire relativă și, ca efect direct, scăderea cantităților livrate. În plus, importurile s-ar fi ieftinit și ar fi contribuit la accentuarea deficitului comercial.

BNR își lasă spațiu de manevră pentru luna februarie

În ianuarie se așteaptă pe piață primele facturi majorate la energie, dar această lună nu este recunoscută pentru o apetență deosebită a consumului.  În fapt, după vârfurile de cerere din noiembrie (Black Friday) și decembrie (Crăciun), ianuarie este recunoscută drept o lună extrem de slabă pentru vânzări. Pe piața de bunuri și servicii, apar în această lună efecte deflaționiste. De asemenea, decembrie nu este o lună foarte rece și există suficient de multe zile libere pentru ca facturile la energie, recepționate în ianuarie, să fie relativ scăzute.

În februarie presiunile inflaționiste încep să se accentueze. Populația și firmele recepționează primele facturi la energie din ianuarie, luna care istoric este cea mai rece a anului. În plus, sărbători precum Sf. Valentin, Dragobete și 1 Martie generează creșterea consumului.

Dacă Banca Națională a României majora ieri dobânda de referință cu 0,5% și apoi făcea o mutare similară și în cursul lunii februarie, semnalul transmis pieței nu ar fi fost unul tocmai bun. Banca a ales să profite de condițiile lunii ianuarie și să amâne majorarea ratei dobânzii pentru începutul următoarei luni.

BNR a majorat dobânda de referință

Decizia de ieri a Băncii Centrale este una decentă și se încadrează în trendul la care instituția s-a angajat deja. Doi ani de risipă financiară sunt suficienți. Chiar și dacă ar continua pandemia, inundarea pieței cu bani ieftini nu se mai justifică. Societatea trebuie să se adapteze la noul normal. Regulile pieței nu mai pot fi manipulate de oficialii din domeniul finanțelor.

Evident, foarte multe lucruri nu se schimbă, pentru că banii continuă să fie extrem de ieftini pe piață. Creditele sunt încă relativ accesibile și depozitele sunt în continuare penalizate prin dobânzi real negative. Important este însă că trendul de majorare al dobânzilor nu mai poate fi ignorat. În următoarele luni, urmează să asistăm la o reducere a cererii pentru bunurile achiziționate prin linii de credit. Cel mai probabil, prețurile de pe piața imobiliară vor începe să scadă. Acesta fiind sectorul cu cea mai mare dependență față de credite.

De Gabriel

Sunt un economist care scrie pe platforma Inițiativa Privată în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile care abundă în articolele mele.

Un răspuns la “BNR a majorat dobânda de referință”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *