Categorii
Intern

Educația online poate relansa economia

Foarte mulți cred că școala on-line a dus la pierderi de cunoștințe greu recuperabile. Mutarea educației în online a forțat o întreagă generație de elevi să lucreze cu mijloacele de comunicare moderne și a forțat un progres general al resurselor umane. Abilitățile informatice acumulate în perioada aceasta se pot constitui în baza unui progres economic viitor.

Educația online poate relansa economia României. Conform unui mit local românii sunt programatori geniali, pentru care se bat companiile internaționale. În realitate, foarte mulți dintre concetățenii noștri nu au nici măcar abilități informatice de bază. Numărul scăzut al specialiștilor de pe piață explică și de ce nivelul salarial din această industrie este atât de ridicat. Companiile pur și simplu nu găsesc suficienți informaticieni pentru a-și acoperi nevoile de bază. Și situația este valabilă în toate domeniile, în România existând o criză generalizată a resurselor umane.

Educația în România se realizează cu profesori subcalificați, orare încărcate și cu metode care presupun memorarea. Nu este de mirare că sistemul nu produce capital uman de calitate ridicată. Mutarea educației în mediul on-line ne-a oferit o perspectivă completă asupra situației reale din România. Din relatările profesorilor și elevilor, reiese că în pandemie a fost o adevărată aventură realizarea unor simple conturi online. A durat zile, chiar săptămâni pentru ca mulți profesori și elevi să învețe să se logheze pe platformele educaționale on-line.

Opinia generală din România este că școala on-line va determina un regres imens în educația copiilor. Se vorbește tot mai des de pierderi irecuperabile, de generații pierdute și de un dezastru în educație. În același registru, al daunelor provocate de închiderea școlilor fizice, putem să înscriem și avertismentele ONU, care vorbește de o pierdere generațională.

Pandemia a forțat milioane de angajați și elevi din România să-și formeze abilități informatice minimale. Noțiuni de utilizare a PC-ului, a programelor de comunicare on-line, de editare de text  și a fotografiilor se pot constitui într-o bază pentru dezvoltarea resurselor umane.

Abilitățile informatice sunt esențiale pentru industriile viitorului

Economia lumii și cea a României  se îndreaptă spre o criză și după aceasta vor trece printr-o perioadă de reașezare, unele industrii își vor restrânge activitatea iar altele vor înflori. În economia viitorului apropiat este de așteptat ca resursele umane necesare în noile industrii să fie calificate în utilizarea noilor tehnologii. Educația online poate forma aceste abilități și, prin asta, poate relansa economia.

De Gabriel

Sunt un economist care scrie pe platforma Inițiativa Privată în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile care abundă în articolele mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *