Categorii
Financiar

Este FIRE soluția la creșterea vârstei de pensionare?

În majoritatea statelor cu populație îmbătrânită, sunt de actualitate discuțiile legate de necesitatea creșterii vârstei de pensionare, pentru a amâna colapsul sistemului de asigurări sociale. Amenințarea permanentă a falimentului sistemului de asigurări sociale ne forțează să adoptăm planuri de investiții, prin care să încercăm să ne asigurăm un trai liniștit în viitor. Este de văzut dacă mișcarea F.I.R.E. ar putea fi o soluție la această problemă.

Este mișcarea FIRE soluția la creșterea vârstei de pensionare? Anul acesta discuțiile despre FIRE, o mișcare care intrase într-un anonimat firesc, au redevenit de actualitate în contextul rezultatelor neverosimile înregistrate pe majoritatea piețelor. Creșterea înregistrată de majoritatea indiciilor de pe piețe au făcut ca obiectivul F.I.R.E., retragerea timpurie din activitate, să pară realizabil. În multe țări se discută despre creșterea vârstei de pensionare, cu scopul combaterii problemei populației îmbătrânite. Aceste discuții fac ca mișcarea să fie extrem de atractivă.

Dar ce anume este mișcarea F.I.R.E.?

Filozofia FIRE a fost propusă în 1992 de către Vicki Robin și Joe Dominguez în Your Money or Your Life. Ea presupune ca adepții să adopte un stil de viață frugal și economisească și investească între 50% și 70% din venitul lor. Scopul mișcării este retragerea timpurie din activitate. În principiu, adepții mișcării s-ar putea retrage din activitate, începând cu vârsta de 40 de ani și dacă valoarea portofoliului lor de investiții ajunge să depășească de 30 de ori nivelul cheltuielilor lor anuale. Ulterior, pentru a nu fi nevoiți să se întoarcă în activitate, aceștia ar trebui să-și limiteze retragerile din portofoliu la cel mult 4% din valoarea sa (regula 4%). Prin utilizarea a cel mult 4% pe an din valoarea totală, portofoliul ar avea timp să se aprecieze și să asigure fondurile pentru o viață liniștită pentru cel puțin 30-40 de ani.

Modelul este departe de a fi unul perfect. Planificarea viitorului pe baza cheltuielilor din prezent lasă loc la prea multe necunoscute. Chiar dacă ne putem autoimpune un trai frugal până spre 40 de ani, pe măsură ce avansăm în vârstă vom avea nevoie de cheltuieli suplimentare pentru a ne menține în formă. De asemenea, inevitabila deteriorare a sănătății, asociată cu avansarea în vârstă, își va spune cuvântul și va pune presiune pe bugetele viitoare de cheltuieli.

Succesul mișcării F.I.R.E. în SUA este ușor de înțeles. Americanii nu au un sistem de asigurări sociale la fel de complex ca cele din statele Uniunii Europene, motiv pentru care acolo există o preocupare constantă pentru obținerea independenței financiare și asigurarea mijloacelor de trai. Pentru că nu se pot baza pe sistemele de asigurări sociale, locuitorii SUA se educă financiar și acționează în consecință, conform unor principii sănătoase specifice piețelor libere.

Ar putea avea succes mișcarea F.I.R.E. în UE?

În UE situația este diferită. Existența sistemelor de asigurare complexe din UE le-a inoculat europenilor o anumită comoditate,  aceștia nu sunt la fel de preocupați de investiții ca americanii și obișnuiesc să lase în grija statului sau fondurilor private de pensie grija viitorului. Totuși, în UE, e măsură ce vârsta de pensionare avansează spre 70 de ani, există potențialul unor schimbări comportamentale profunde, dar, cu toate acestea, o mișcare de tipul F.I.R.E. este greu de adoptat.

Unii europeni ar putea trăi frugal și economisi 50% din venituri, dar nu și-ar sacrifica pensiile viitoare printr-o retragere antiticipată. Pensionarea anticipată le-ar majora costurile cu asigurările sociale de sănătate și contribuțiile la fodurile de pensie. De asemenea, timpul liber câștigat lasă loc pentru noi tentații de consum. Cei retrași ar experimenta rapid diversificarea cheltuielilor și ar grăbi epuizarea fondurilor.

Dar în România?

În România utilizarea filosofiei F.I.R.E. este complicată. Țara se dezvoltă accelerat și decalaje față de statele occidentale se reduc într-o manieră accelerată. Veniturile și costul vieții vor continua să crească într-un ritm accelerat în următoarea decadă. Un portofoliu de 30 ori mai valoros decât cheltuielile anuale ar putea fi irelevant în 4-5 ani. În prezent, foarte puțini salariați din România își permit să economisească un procent atât de mare din câștigurile lor.

Principiile mișcării F.I.R.E. nu pot fi aplicate ad literam în România și celelalte state U.E. Aceste state au un pronunțat caracter asistențial care se bazează pe contribuții sociale consistente. O retragere timpurie din activitate ar crește costurile asigurărilor sociale și deci pe cele ale retragerii. Am fi obligați să dezvoltăm portofoliu mai consistente, pentru a putea lua în considerare eventuala retragere din activitate.

Mișcarea F.I.R.E. nu are la fel de mult sens în țările Uniunii Europene ca în SUA. Cu toate acestea putem să ne ghidăm după principiile sale pentru organizarea cheltuielilor și elaborarea unui plan de investiții. Este complicat să investim 50-70% din venitul nostru pentru o retragere la 40 de ani, dar putem încerca cu 10%-20%. Capitalul disponibil este redus de cotizarea la fondurile de pensii, dar putem plasa economiile disponbile în active cu randament bun. De exemplu, am putea să constituim un portofoliu de ETF-uri care să ne permită retragerea anticipată din activitate. Cei care nu vor să-și riște pensia ar putea să se retragă anticipat, în condițiile legii.

Da, FIRE poate să fie soluația la creșterea vârstei de pensionare. Dar, o soluție individuală, a celor care nu vor să se bazeze exclusiv pe sistemul public de pensii.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *