Cursul euro este pe punctul să depășească pragul psihologic de 5 lei. BNR l-a apărat cu succes ani întregi, dar este greu de crezut că va mai putea face acest lucru în contextul economic actual. După depășirea pragului, probabil că instituția va lăsa cursul mai liber. Citește în continuareMai poate BNR să apere leul?
Etichetă: PNRR
Abandonarea reformei pensiilor speciale va costa România mai mult de 3 miliarde de euro. Chiar dacă pare că singura pierdere este tranșa din PNRR, în realitate costurile pe care le va suporta România sunt mult mai mari. Țara va pierde la nivel de imagine și de încredere.Citește în continuareRomânia va pierde mai mult de €3 miliarde
PNRR aduce în prim plan propunerea guvernului ca, începând cu 2023, plata lucrătorilor în gospodăriile terților să se efectueze cu tichete de muncă. Guvernul României încearcă să fiscalizeze o parte a economiei gri, dar propune o soluție birocratică și neinspirată care are toate șansele să determine scăderea conformării fiscale.Citește în continuareRomânia este izvor nesfârșit de birocrație
Ce să impozităm – capitalul sau munca?
Dezbaterea privind impozitarea capitalului sau a muncii a revenit în prim plan în contextul reformelor asumate de către guvernul României. Adevărul este că munca este impozitată excesiv în România și întrebarea care apare este dacă se justifică facilitățile fiscale acordate companiilor. Citește în continuareCe să impozităm – capitalul sau munca?
Guvernul României și-a asumat în UE corelarea vârstei de pensionare cu speranța de viață. Măsura este problematică, dificil de implementat și are potențialul să genereze proteste ale populației, pe fondul înțelegerii superficiale a indicatorului. Citește în continuareCum estimăm speranța de viață la pensionare?