Categorii
Extern

Falimentul SVB blochează ecosistemul start-up-urilor

Banca preferată a start-up -urilor din domeniul tehnologiei este aproape de faliment. Chiar și dacă s-ar reuși salvarea acesteia, problemele care au apărut în lumea capitalului de risc vor fi de durată. Ecosistemul start-up-urilor se va schimba radical în lunile următoare.

Falimentul SVB blochează ecosistemul start-up-urilor, multe dintre acestea fiind puse în situația de a nu putea să-și acopere cheltuielile operaționale. Silicon Valey Bank era instituția preferată a start-up-urilor și a fondurilor de capital de risc. Prăbușirea ei creează probleme de numerar pentru ambele tipuri de structuri. Firmele nu mai au capital pentru operațiunile de bază și fondurile nu au cum să participe la runde.

SVB finanța fondurile de capital de risc și păstra în depozite numerarul lor și al start-up-urilor. Este vorba de capitalul care asigura finanțarea ambelor tipuri de organizații. Cele mai multe firme nu generează suficiente venituri pentru a-și asigura funcționarea. Ele ridică investiții în rundele de finanțare care ar trebui să le ajungă pentru 1-2  ani de activitate. Falimentul neașteptat al băncii lasă sute sau mii de start-up-uri fără numerarul necesar supraviețuirii.

Banca start-up-urilor a lăsat start-up-urile fără numerar

Problema celor mai multe start-up-uri este că nu au suficiente venituri pentru a-și acoperi necesarul operațional și, dacă banca falimentează, ele vor fi forțate să obțină rapid venituri din vânzări. Este de văzut dacă firme care se pregătesc de ani de zile pentru lansarea pe piață a unui produs vor reuși acum, în timp record, să vândă suficient pentru a-și acoperi cheltuielile.

Au trecut deja trei zile de când Corporația federală de asigurare a depozitelor (The Federal Deposit Insurance Corporation – FDIC) a preluat controlul asupra SVB. Oficiali americani au anunțat deja că banca nu va fi salvată pe modelul de la criza din 2008. Astfel, dacă nu se întâmplă un miracol, deponenții care au depozite la SVB vor fi despăgubiți în limita a 250.000 de dolari, suma garantată de FDIC. Suma poate să pară mare pentru un deponent persoană fizică, dar la nivel de start-up va acoperi funcționarea pentru cel mult câteva săptămâni.

Căderea băncii afectează ecosistemul start-up-urilor din întreaga lume. Banca are filiale în China, Danemarca, Germania, India, Israel și Suedia fiind conectată cu fonduri și firme din întreaga lume. Efectele asupra sistemului mondial pot fi deja văzute în afara SUA. De exemplu, 180 de reprezentanți de companii din tehnologie i-au scris Ministrului de Finanțe din Marea Britanie, Jeremy Hunt să intervină pentru a stopa prăbușirea băncii. Chiar dacă îngrijorarea firmelor este una legitimă, probabilitatea ca instituția să poată fi salvată este extrem de scăzută. Conform ultimelor informații, Banca Angliei a permis HSBC să cumpere filiala britanică a SVB cu o liră.

 În lipsa fondurilor, încep concedierile

Cele mai multe start-up-uri nu produc suficiente venituri pentru a-și acoperi nevoile operaționale. Dacă vor recupera numerar în limita a $250k de la FDIC, suma nu le va ajunge pentru a rămâne operaționale. Acestea se bazează pe personal înalt calificat și, în funcție de dimensiunea echipelor, își vor epuiza fondurile în cel mult 1-2 luni. Cum veniturile din vânzări nu au să crească semnificativ în perioada următoare, foarte multe start-up-uri vor fi forțate să-și reducă echipele. În funcție de amploarea efectelor acestui faliment, ne putem aștepta ca oferta de forță de muncă înalt calificată să crească. Având în vedere că aceste firme colaborează cu experți din întreaga lume, ne așteptăm să vedem efecte ale restrângerii echipelor chiar și în România.

Urmează prăbușirea evaluării firmelor

Ca să ridice noi runde de finanțare aceste firme ar avea nevoie de condiții mai bune de piață. De un an de zile, piața nu mai este optimistă și start-up-urile ridică runde la evaluări sub cele din trecut. Risipirea fondurilor de zeci de miliarde de dolari lasă multe firme descoperite și investitorii știu, deci le va scădea evaluarea. Dacă acestea vor încerca să ridice noi runde de finanțare, vor trebui să o facă la evaluări inferioare. Este clar că urmează o scădere generalizată a pieței.

Efectul este amplificat deoarece multe fonduri de capital de risc operau prin SVB și au acum o problemă de lichiditate. Pentru acoperirea necesarului de finanțare acestea vor trebui să apeleze la împrumuturi bancare, cu dobânzi în creștere. O altă alternativă ar fi să-și forțeze ieșirea din unele start-up-uri. Vânzarea anticipată a participațiilor va determina o accentuare a scăderii evaluării firmelor.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *