Categorii
Intern

Inflația pe februarie confirmă ratarea prognozei

Institutul Național de Statistică a publicat ieri, 13 martie 2023, rata anuală a inflației aferentă lunii februarie. Deloc surprinzător, această rată a crescut față de luna ianuarie și a confirmat faptul că dezinflația este doar un vis frumos. Probabil că prognoza BNR nu se va îndeplini și, la final de an, rata inflației va fi una cu două cifre.

Inflația pe luna februarie ne confirmă ratarea prognozei aferentă anului 2023 de către BNR. Datele oficiale, prezentate de către INS, ne arată că rata anuală a inflației din luna februarie a fost de 15,5%. Rata a fost una în creștere față de cea din luna ianuarie, de 15,1%. Speranțele oficialilor Băncii Naționale a României, că rata inflației a intrat pe platou și că va începe să scadă au fost năruite.

La începutul anului, experții în politică monetară vorbeau de o rată a inflației aflată pe platou și de începerea unei perioade de dezinflație. De ieri este evident faptul că atingerea unei rate a inflației de 7% nu este posibilă până la finalul anului. Estimarea noastră este că începerea procesului de dezinflație se va mai amâna pentru cel puțin 1-2 luni. De asemenea, cel mai probabil, inflația anuală în decembrie 2023 va fi una cu două cifre. La cum se prezintă datele în economie, s-ar putea ca o rată de 11-12% să fie un rezultat excepțional pentru România.

Cum se explică ratarea prognozei de către BNR?

Am mai scris despre acest lucru, Banca Națională a României a fost extrem de optimistă când a stabilit ca prognoză pentru 2023 o rată a inflației de 7%. Doar dacă ne gândim la modificarea salariului minim brut și este ușor să înțelegem de ce estimarea BNR a fost nerealistă. În ianuarie, salariul minim brut din România a fost majorat cu 17,65%. Această majorare este cea mai importantă din ultimii 20 de ani. Am progresat enorm după aderarea la Uniunea Europeană, dar am rămas încă o țară cu economie intensivă în muncă.

Creșterea cu 17,65% a salariului minim brut a dus la majorarea costurilor firmelor. Pe măsură ce stocurile de produse din magazine se termină, acestea sunt înlocuite cu noi produse. Bunurile care intră în prezent pe rafturi au prețuri care încorporează costurile majorate. Impactul majorării salariilor minime brute nu a fost încă încorporat pe deplin în prețuri. Este de așteptat ca în lunile următoare să vedem scumpiri viitoare. Majorarea prețurilor este extrem de amplă și va da peste cap toate prognozele de la început de an.

De Gabriel

Sunt un economist care scrie pe platforma Inițiativa Privată în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile care abundă în articolele mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *