Categorii
Extern

Fed a amânat măsurile dure

Sistemul Federal de Rezerve al SUA a lansat în ultimele săptămâni informații prin care sugera că urmează să fie luate măsuri de combatere a ratei inflației. După ședința de ieri, 15 decembrie 2021, Fed a anunțat măsuri mai degrabă blânde. Acestea au capacitatea să tempereze avântul inflaționist al economiei, dar nu să-l stopeze.

Fed a amânat măsurile dure pentru 2022. Anunțurile șefului Fed, din conferința de ieri, au dezamăgit. Declarațiile sale, din ultimele săptămâni, păreau să indice măsuri dure și capabile să stopeze avântul inflației. Prin comparație, declarațiile reprezentanților BCE erau mult mai blânde. Europenii marșând încă pe butaforia inflației tranzitorii.

De ce aștepta piața măsurile?

În ultimii doi ani piața a fost inundată cu bani ieftini și capacitatea de asimilare a excesului de monedă și-a atins limitele. Pentru un  timp excesul de monedă de pe piață a fost absorbit de bursă și cripto-monede, dar s-a ajuns la saturație și totalul banilor ieftini se reflectă tot mai mult în rata inflației. În ultimele luni, în SUA și în zona euro s-au înregistrat rate ale inflației record. Riscul alunecării într-o spirală inflaționistă este mai crescut ca niciodată.

Problemele economice s-au acutizat în ultimele luni și continuă să o facă. Pe măsură ce inflația macină puterea de cumpărare a populației cererea se va reduce și se vor înmulți falimentele.  De exemplu,  datorită creșterilor de prețuri de pe piața energetică populația va trebui să-și diminueze consumul pe alte segmente de piață.

La toate acestea se adaugă și mutația virusului, Omicron. Apariția acestei variante a temperat consumul populației și a indus un comportament prudențial.

Ținând cont de toate cele enumerate, pe piață se aștepta stoparea inflației, pentru conservarea puterii de cumpărare.

Măsurile luate de Fed

Fed , ca bancă centrală, are la îndemână două mari instrumente pentru a intervini pe piața monetară:

  • Achiziția sau vânzarea de titluri de valoare (obligațiuni);
  • Nivelul dobânzii de referință.

Așteptarea era ca Fed să crească rata dobânzii de referință, pentru a determina retragerea de  bani de pe piață. Sistemul Federal de Rezerve al SUA nu a luat o decizie fermă în acest sens. În cazul în care piața nu se va reglementa, dobânda va fi majorată de trei ori în 2022.

Pe partea de achiziții/vânzări de titluri de valoare, analiștii sperau ca Fed să oprească achizițiile sau chiar să înceapă să vândă obligațiuni. Prin asta urma să fie redusă oferta de monedă de pe piață. Sistemul Federal de Rezerve a anunțat doar o temperare a vânzării de obligațiuni, la $60 miliarde pe lună, începând cu ianuarie 2022. Chiar dacă suma pare imensă, este vorba de o reducere la jumătate față de octombrie 2021. Din păcate, acești $60 de miliarde se adaugă unei mase monetare enorme.

Rata inflației va crește lunile viitoare, pentru că Fed a amânat măsurile dure

Măsurile anunțate de Sistemul Federal de Rezerve al SUA nu sunt cele așteptate, dar înțelegem de ce nu au fost mai dure. Piața este inundată cu bani ieftini și orice mutare bruscă ar putea crea reacții de panică.  Speranța la nivelul autorităților centrale este că prin acțiuni etapizate se vor evita reacțiile adverse. Toți actorii informați sunt conștienți de situația dezastroasă în care ne aflăm și au obținut timpul necesar pentru a se pregăti de perioada post bani ieftini.

Între timp, iarna care se anunță grea și cantitatea imensă de bani de pe piață vor alimenta creșterea ratei inflației. Vom continua să pierdem putere de cumpărare și sperăm să nu suportăm acest cost degeaba.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *