Categorii
Scurte

Guvernul vrea să plafoneze prețul cărnii de miel

Guvernul României analizează posibilitatea de a plafona prețul la carnea de miel. La produsele cu ofertă abundentă efectele plafonării sunt mai greu vizibile, dar la carnea de miel acestea se vor face simțite cu rapiditate. Destul de probabil, carnea de miel va dispărea din lanțurile de retail și achiziționarea ei va fi posibilă doar nefiscalizat, direct de la producători.

În perioada următoare, Guvernul vrea să plafoneze și prețul cărnii de miel. Mișcarea este una disperată și urmărește conservarea capitalului politic într-un an electoral. De asemenea, se încearcă conservarea puterii de cumpărare. La celelalte alimente, lanțurile de retail și producătorii au plafonat prețurile, dar carnea de miel este deja o raritate și, cel mai probabil, va dispărea din oferta lor. Dacă măsura va fi implementată, carnea de miel va deveni una extrem de rară.

Plafonarea nu va avea efectele scontate

Am mai scris despre efectele plafonării. Economic aceasta nu poate funcționa. Fixarea prețurilor determină ieșirea mărfurilor din țară sau vânzarea lor pe piața neagră. Acest lucru este valabil și pentru carnea de miel. Dacă guvernul va fixa un preț apropiat de costul de producție sau sub nivelul acestuia, carnea de miel va dispărea de pe rafturile magazinelor. Cei care vor dori să consume acest produs vor trebui să cumpere direct de la producători.

Introducerea cărnii de miel pe lista de alimente plafonate va genera o penurie în magazine. De asemenea, va determina clienții să se orienteze spre surse nefiscalizate. Prețul plafonat al cărnii de miel va exista doar într-un biblioraft de la sediul guvernului.

Comerțul cu carne de miel este slab fiscalizat

Ce surprinde la intenția Guvernului este includerea unui produs slab fiscalizat pe lista alimentelor cu preț plafonat. Carnea de miel este o raritate în lanțurile de retail. Personal, deși locuiesc de zeci de ani în țara aceasta, aș putea număra pe degetele de la o mână numărul de ocazii în care am văzut carne de miel în supermarketuri. Raritatea este explicabilă. Mieii sunt sezonieri și nu se sacrifică industrial, precum găinile și suinele, și majoritatea producătorilor nu pot asigura un flux continuu de carne. Pentru cei care preferă acest sortiment de carne, cel mai sigur mod de achiziționare este prin comenzi de la producători. Acestea se pot realiza direct sau prin măcelării. Cum majoritatea acestor comenzi nu sunt fiscalizate, deci plafonul guvernamental nu va avea nici un efect.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *