Categorii
Opinii

Hotelurile și pensiunile se pot salva prin coworking

De un an de zile industria hospitalității este în pragul falimentului. Din dezastrul pandemiei apare însă șansa relansării. Pe măsură ce firmele vor adopta munca de oriunde, unitățile de cazare vor putea atrage o nouă categorie de clienți prin oferirea de condiții în care muncitorii de oriunde să-și poată desfășura activitatea.

Hotelurile și pensiunile se pot salva prin coworking. În urma trecerii printr-o criză, o economie are ocazia să se reinventeze. O prăbușire a nivelului activității determină grăbirea unor procese care altfel ar durea perioade lungi de timp. Afacerile care supraviețuiesc cu greu în perioadele de creștere economică se văd puse în situația de a falimenta rapid.

Când auzim de falimente, suntem tentați să credem că sunt fenomene negative, dar acestea sunt benefice pentru o economie deoarece  permit eliberarea unor resurse care nu sunt folosite eficient. Chiar dacă falimentele acestor companii implică niște costuri inițiale ridicate, pe termen mediu și lung ele permit reorientarea resurselor spre afaceri cu un potențial economic mai ridicat. Practic, falimentul companiilor ineficiente oferă economiilor șansa de a se reinventa.

De exemplu, în 2020 părea că industria hospitalității va intra într-o criză profundă fără prea multe soluții de ieșire. Schimbările profunde de pe piața muncii, pe care munca remote tinde să devină regulă și nu excepție, le permite unităților de cazare să se poziționeze pe o nouă nișă. Atragerea muncitorilor de oriunde va deveni în cel mult câțiva ani, o miză pentru industria hotelieră.

De ce credem asta? Pentru că popularizarea muncii de oriunde va determina tot mai multe firme să crească gradul de libertate al angajaților lor. Mulți vor încerca să-și maximizeze libertatea de a munci de oriunde și vor căuta să călătorească cât mai mult posibil. Acest stil de a combina experiențele turistice cu munca nu este ceva nou, el fiind practicat deja de nomazii digitali. Generalizarea muncii de oriunde va duce fenomenul la nivelul superior care ar putea forța regândirea serviciilor oferite de hoteluri.

Hotelurile și pensiunile se pot salva prin coworking

Hotelurile și pensiunile ar putea specula această nișă în creștere. Ele ar putea amenaja spații de birouri, dotate corespunzător cu care să îi atragă pe muncitorii de oriunde. Am putea să vedem cum hoteluri și pensiuni sezoniere reușesc să atragă clienți tot timpul anului. În 5-6 ani  va fi banal să vedem, în mijlocul iernii, corporatiști, de la firme variate, lucrând dintr-un hotel la malul mării.

De Gabriel

Sunt un economist care scrie pe platforma Inițiativa Privată în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile care abundă în articolele mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *