Categorii
Extern

Indicatorul Buffett anunță spargerea bulei bursiere

Instaurarea noului președinte al SUA a dat un impuls pieței bursiere și aceasta și-a continuat creșterea. S-a ajuns la un nivel de capitalizare al pieței bursiere care este de peste două ori mai mare ca valoarea curentă a PIB-ului. Cum evaluarea acțiunilor nu are susținere în economia reală este de așteptat să asistăm în curând la spargerea acestei bule.

Indicatorul Buffett anunță spargerea iminentă a bulei bursiere. Instaurarea noului regim politic în SUA a dat un impuls piețelor bursiere. Acțiunile tranzacționate pe bursă erau deja supraevaluate la începutul anului și, după instalarea lui Joe Biden la Casa Albă, au continuat să crească. Capitalizarea pieței bursiere este acum de aproximativ $50 de trilioane, de peste două ori mai mare ca PIB-ul real, deci nu are un fundament concret.  Se pare însă că această creștere nu se va opri aici. Administrația Biden a lansat deja discuția despre un pachet de suport și relansare a economiei de până la $1,9 trilioane. În mod evident injectarea unei sume atât de mari în economia americană va determina efecte în cascadă, inclusiv creșterea cererii pentru acțiuni și deci majorarea cotațiilor bursiere.

Ce este indicatorul Buffett?

Există un instrument care s-a dovedit extrem de eficient în analiza riscurilor de criză, indicatorul Buffett. Acesta se calculează prin raportul dintre capitalizarea totală a pieței bursiere și PIB. În cazul SUA, pe 14 ianuarie 2021 datele erau următoarele:

  • Capitalizarea agregată a pieței bursiere din SUA: $47,6 trilioane;
  • Estimarea PIB-ului curent: $21,5 trilioane;
  • Indicatorul Buffett: 221.4%.
Indicatorul Buffett
Evoluția indicatorului Buffett (1990-2021)

Sursa: http://www.currentmarketvaluation.com/models/buffett-indicator.php

După cum se poate observa în figura anterioară, indicatorul Buffett a ajuns la maximul ultimilor 30 de ani. Nivelul înregistrat de indicator în data de 14 ianuarie este superior atât celui dinainte de criza dotcom, cât și celui care a precedat crizei imobiliare din 2007. După 14 ianuarie piața bursieră a continuat să crească și trendul pare să se păstreze. Nu ar fi deci de mirare să ajungem în SUA la un indicator Buffett de peste 300%.

Evident că o bulă mai mare va genera un șoc mai mare la spargere și o prăbușire rapidă și puternică. Dacă după criza din 2007 indicatorul Buffett s-a prăbușit cu 46% față de valoare sa standard istorică acum ne putem aștepta la o prăbușire și mai puternică. Unii specialiști vorbesc chiar de posibilitatea ca indicatorul SP500 să-și piardă 70% din valoare.

Indicatorul Buffett anunță spargerea bulei bursiere

Suntem siguri că bula se va sparge și va atrage după ea o criză economică de amploare. Nu știm însă cât timp se mai pot aprecia acțiunile tranzacționate pe piață. Este clar că un început bun al noii administrații din SUA, o campanie de vaccinare de succes și infuzia de bani ieftini pe piață vor alimenta trendul de creștere pentru o perioadă de câteva luni de zile. Continuarea creșterii valorii indicatorului ne face să credem că spargerea bulei până la finalul anului curent este probabilă.

Până recent am fost tentați să credem că eliberarea de COVID19 va da un impuls atât de puternic consumului încât creșterea anormală a cotațiilor acțiunilor va continua. Scenariul nu este însă unul realist. Un an de restricții economice și sociale au generat o penurie de produse și servicii. O creștere bruscă a cererii va determina majorarea aproape instantanee a prețurilor de pe piață. Direcționarea banilor ieftini spre consum va reduce presiunea pe piața bursieră și va scoate la iveală inflația.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Un răspuns la “Indicatorul Buffett anunță spargerea bulei bursiere”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *