Categorii
Financiar

Indicatorul Buffett confirmă supraîncălzirea bursei

Indicatorul Buffett sugerează faptul că raliul pieței taurului de la începutul lui 2024 este unul realizat în condiții de supraevaluare a acțiunilor. Indicatorul ne arată destul de clar faptul că valoarea acțiunilor s-a decuplat de cea a PIB-ului SUA și sugerează că, în prezent, investițiile sunt contraindicate. Dacă ar fi să imităm comportamentul renumitului investitor, ar trebui să ne păstrăm numerarul în așteptarea momentului potrivit pentru investiții.

Indicatorul Buffett confirmă supraîncălzirea bursei și faptul că economia mondială încă are probleme. Acest indicator măsoară rata dintre evaluarea pieței bursiere din SUA și PIB. Investițiile sunt recomandate atunci când valoarea sa este în jur de 1 (100%). Chiar și când indicatorul este la valori mai mari, pot fi identificate acțiuni care se tranzacționează sub valoarea lor reală sau una apropiată. Acestea oferă oportunități semnificative de creștere. În prezent însă, indicatorul surprinde o supraevaluare generalizată a pieței bursiere. Pentru un investitor neexperimentat orice investiție realizată se poate dovedi extrem de riscantă.

După pandemia COVID-19, valoarea indicatorului a sărit rapid de 1,5 (150%) și s-a apreciat constant până în decembrie 2021 când a ajuns la o valoare de aproape 2 (200%). Această valoare reprezintă recordul pentru ultima jumătate de secol. În 2022 și 2023 au existat corecții pe piață și indicatorul părea să se stabilizeze în jurul valorii de 1,5. Apoi, la finalul lui 2023 a început isteria legată de inteligența artificială care a generat o nouă piață a taurului. S-au apreciat puternic în special acțiunile companiilor legate direct de acest fenomen, precum NVIDIA. Acestea au reușit să impulsioneze evaluarea întregii piețe. La finalul lui martie 2024, indicatorul a ajuns aproape de 1,9 (190%) și apoi, pe fondul unor corecții a coborât spre 1,8 (180%). Altfel spus, investițiile în acțiunile din SUA nu sunt recomandate în prezent.

Faptul că și Waren Buffett consideră că piața bursieră este supraevaluată poate fi văzut și din ce se întâmplă la vehiculul său de investiții,  Berkshire Hathaway. Compania are în acest moment o cantitate record de numerar, de aproximativ 167,6 miliarde dolari. Este clar că investitorul așteaptă o reașezare a pieței înainte de a face noi plasamente. Acțiunea lui sugerează că este mai prudent să așteptăm înainte să facem noi achiziții pe piața bursieră.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *