Inflația topește piața bursieră mai repede decât au anticipat chiar și cei mai pesimiști analiști. Michael Burry, cunoscut pentru că a anticipat prăbușirea pieței imobiliare din SUA, a atras atenția că dacă se păstrează ritmul actual de consum al economiilor populației acestea vor ajunge, până la finalul anului, la nivelul minim atins în 2005, de 1,5% din PIB. Rata ridicată a inflației îi forțează pe cetățenii americani să apeleze la economiile lor pentru a-și menține nivelul de consum.
Pentru că în SUA securitatea socială cade în sarcina individului, investițiile în piața bursieră sunt ceva relativ comun. Foarte mulți cetățeni americani au portofolii de investiții în care plasează regulat capital. Pe lângă aceste portofolii, cei mai mulți au și economii pentru nevoile curente.
În prezent, în SUA se înregistrează cea mai ridicată rată a inflației din ultimii 40 de ani. Cetățenii de rând au dificultăți să-și adapteze consumul la pierderea puterii de cumpărare.
Ținând cont de aspectele enunțate, se pot avansa două scenarii privind modul în care s-au adaptat americanii la inflație. Unii americani și-au redus expunerea pe piața bursieră și și-au diminuat portofoliile pentru a-și conserva nivelul de consum. Însă, cei mai mulți nu s-au atins de portofoliile lor și și-au folosit economiile pentru acoperirea nevoilor de bază.
Inflația topește evaluarea de pe piața bursieră
Pentru că viteza cu care se reduc economiile este ridicată, ne putem aștepta ca din toamnă să asistăm la marea lichidare a portofoliilor populației. Cum bursele din SUA sunt deja într-o piață a ursului, lichidarea portofoliilor va agrava criza indicatorilor bursieri. Vânzarea titlurilor de valoare va accentua declinul de pe piață. În plus, aceasta va determina o reducere a capitalizării companiilor listate. Este greu de prezis cât va continua această piață a ursului, dar ne putem aștepta la unele raliuri în care acțiunile să se aprecieze. Pe termen mediu, piața ursului va continua și va eroda câștigurile din 2021.