Categorii
Opinii

IMM-urile fără angajați urmează să dispară?

În ultimele două săptămâni au apărut zvonuri repetate că Guvernul României vrea să modifice Codul Fiscal. Una dintre modificările avute în vedere constă în coborârea la €500.000 a pragului pentru impozitul pe venit al firmelor cu cel puțin un angajat. Pragul de 3% pentru IMM-urile fără angajați va urma să dispară, dar nimeni nu a explicat ce vector fiscal va fi folosit pentru aceste companii.

IMM-urile fără angajați urmează să dispară sau, cel puțin, așa ar putea fi interpretate informațiile care circulă pe piață. Guvernul României vrea să elimine pragul de impozitare de 3% pentru companiile fără salariați și să coboare plafonul la €500.000 pentru IMM-urile cu cel puțin un angajat. Întrebarea este ce vector de impozitare vor folosi IMM-urile fără salariați?

În prezent, acestea facturează pentru activități prestate de administratorul legal, utilizează contracte de colaborare sau folosesc alte metode care le permit să funcționeze fără contracte de muncă. Este de așteptat ca modificarea Codului Fiscal să nu permită angajarea fracționară. Impozitul de 1% pe venit va fi disponibil doar pentru IMM-urile care au cel puțin un salariat cu normă întreagă. Multe firme nu au venituri anuale suficiente pentru a acoperi costurile salariale ale unui angajat. Întrebarea este ce se va întâmpla cu acestea?

Probabil IMM-urile fără angajați nu vor dispărea ci vor fi încadrate la vectorul de impozitare de 16% pe profit. Micii antreprenori nu vor mai plăti 3% din întreaga cifră de afaceri ci 16% din profitul pe care până în prezent cei mai mulți îl retrăgeau. La acești 16% se adaugă și impozitul personal pe venit, de 10% din 84% (100%-16%), deci de 8,4% (10%*84%) și, eventual, CASS pentru 12 salarii minime. Contribuția totală ar fi de 24,4% -30%, procent care se apropie de impozitarea muncii.

IMM-urile fără angajați nu urmează să dispară

Prin această măsură se încearcă forțarea creșterii numărului de angajați, dar nu este clar dacă are șanse de succes. Multe dintre aceste SRL-uri generează venituri decente pentru administratori doar pentru că sunt impozitate simbolic. Aplicarea taxelor de muncă de 41,5% plus contribuțiile asiguratorii de muncă, ar împinge multe companii în afara zonei veniturilor decente. Destul de probabil, unii antreprenori își vor suspenda activitatea. Sigur mulți vor prefera să lucreze la negru.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *