Categorii
Extern

Investițiile Străine Directe s-au prăbușit în 2020

Unul dintre indicatorii principali ai modului în care evoluează economia mondiale este nivelul Investițiilor Străine Directe. factori precum închiderea economiilor, regândirea strategiilor de dezvoltare a multinaționalelor și scăderea cererii globale au determinat prăbușirea ISD cu 42% în 2020. În aceste condiții este greu de înțeles pe ce se bazează creșterea incredibilă de pe piața bursieră.

Investițiile Străine Directe (ISD) s-au prăbușit în 2020 evidențiind fragilitatea creșterii de pe piața bursieră.  Anul 2020 a însemnat, pe lângă pandemia COVID19, închiderea economiilor, prăbușirea cererii globale și o schimbare profundă a strategiilor de dezvoltare companiilor multinaționale. Ca efect imediat a fost înregistrată o prăbușire a ISD în 2020 cu 42% comparativ cu 2019, de la $1,5 trilioane la $859 miliarde.

Ce anume a cauzat scăderea

Această scădere, fără precedent în ultimii ani, ne demonstrează că multinaționalele au decis să amâne investițiile în 2020. Motivațiile din spatele deciziilor lor sunt evidente:

  • Piața globală a stagnat, creștere înregistrându-se în foarte puține industrii, în special din zona tech;
  • Nu s-a putut estima un final al crizei sanitare; În ultimele 12 luni s-a sperat în rezolvarea rapidă a crizei sanitare; Scenariile realiste luau în calcul o perioadă de 2-3 ani pentru imunizarea unui procent optim din populație;
  • Cererea de produse și servicii a scăzut semnificativ în 2020 și nu pare să-și revină la început de 2021; Incertitudinea legată de viitor a determinat schimbarea tiparelor de consum, mulți consumatori și-au amânat achizițiile pentru a vedea cum va evolua situația și pentru a se proteja de o eventuală pierdere a veniturilor. Această schimbare a comportamentului de consum schimbă direcțiile de investiții ale companiilor.
  • Blocarea transporturilor internaționale au cauzat probleme în aprovizionarea cu materii prime și au determinat unele companii au să investească în facilități de producție aflate mai aproape de sediile lor.

Efectele schimbării strategiilor companiilor multinaționale au putut fi observate și în schimbarea clasamentului mondial al destinațiilor ISD. China a reușit să atragă $163 de miliarde și a devenit principala destinație de ISD. Această poziție este una ocupată tradițional de SUA care în acest an au reușit să atragă doar $134 miliarde.

În câțiva ani, China poate deveni cea mai mare economie, dar creșterea ISD din acest an are alte cauze.  Succesul relativ al Chinei se explică mai degrabă prin factori precum:

  • scăderea totalului Investițiilor Străine Directe din lume;
  • perioada mai scurtă a restricțiilor anti-COVID19 din China;
  • mărimea pieței chinezești.
Aprecierea de pe piețele bursiere este ciudată

Scăderea cu 42% a ISD globale ne obligă să încheiem cu un comentariu la adresa supraevaluării piețelor bursiere. Cum Investițiile Străine Directe s-au prăbușit în 2020, aprecierea exagerată a unor acțiuni nu are fundamente în performanțele acelor afaceri.  Acesta este doar un alt indicator al faptului că pe piețele bursiere urmează să aibă loc o corecție puternică.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *