Categorii
Analize

Producătorii au acoperit costul inflației

Reducerea drastică a cererii a determinat mulți producători și comercianți să ignore inflația. Costurile lor totale au crescut, dar aceștia au continuat să vândă produse și servicii la prețuri comparabile cu cele anterioare pandemiei COVID19, reducând astfel inflația sub nivelul ei real.

Producătorii au acoperit costul inflației și comportamentul lor poate fi explicat prin particularitățile primului an pandemic. În ultimul an, am fost martorii unui fenomen economic extrem de interesant și greu de explicat cu ajutorul modelelor teoretice existente. Pe piața globală a fost înregistrată o reducere a producției totale și o creștere a cantității de bani disponibili și, cu toate acestea, nivelul prețurilor nu a cunoscut modificări semnificative. Chiar dacă a existat o reducere a cererii, acest lucru nu este suficient pentru a explica nivelul scăzut al inflației, în contextul în care piețele au fost inundate cu bani ieftini.

Pe o piață neafectată de factori externi excepționali, precum cei din ultimul an, reducerea cererii ar fi fost suficientă pentru a păstra nivelul prețurilor scăzut, dar situația actuală este excepțională pentru că toți producătorii au înregistrat creșteri semnificative de costuri. Costurile au crescut pentru că au apărut probleme cu aprovizionare, a fost impusă distanțarea și igienizarea în locurile de muncă, au fost perioade lungi fără activitate etc.

Cum au reacționat producătorii la creșterea costurilor

De ce au acoperit producătorii costul inflației?
Sursa: Schiță autor

În graficul de mai sus am marcat creșterea de costuri totale ale producătorilor, de la CT1 la CT2, pentru a o semnaliza. Aceasta nu este identică pentru toți producătorii și comercianții, în cazul unora  probabil costurile totale s-au apropiat de prețul de echilibru al pieței (P1) sau chiar l-au depășit. Creșterea costurilor este ușor de explicat prin problemele de aprovizionare, scumpirea resurselor, cheltuielile legate de asigurarea condițiilor de izolare pentru personal, resursele necesare pentru igienizare etc. La toate acestea se adaugă și pierderea economiilor de scară. Niveluri mai reduse de producție înseamnă costuri medii superioare, din cauza costurilor unitare fixe superioare.

De ce nu au încercat producătorii și comercianții să ridice nivelul prețului până la P2? Acest un preț care le-ar fi acoperit mai bine reducerea producției (vânzări totale mai scăzute) și creșterea costurilor. Ținând prețurile jos, în condițiile creșterii costurilor, aceștia au mascat inflația de pe piață. Condițiile de pe piață și iluzia recuperării economice rapide i-au determinat pe producători și comercianți să acționeze în felul acesta. În grafic se poate observa cum scăderea cererii a fost urmată de reducerea ofertei, dar nivelul prețurilor nu s-a modificat.

Scăderea cererii a accentuat concurența

În primul rând, reducerea cererii a accentuat concurența pe piață. Producătorii s-au temut că majorarea ușoară a prețurilor va determina clienții să migreze spre concurenții lor. De asemenea, scăderea cererii pentru produsele lor i-au împins la prudență în stabilirea prețurilor. În al treilea rând, s-a sperat la rezolvarea rapidă a problemelor legate de pandemia COVID-19 și revenire la viața  normală.

O parte dintre producători a depus eforturi consistente să livreze doar pentru a-și păstra cota de piață. Cât vor mai putea conserva prețurile, în condițiile scăderii nivelurilor de producție, creșterii costurilor medii și continuării crizei? Este puțin probabil ca aceștia să mai poată ține prețurile jos și în cursul anului 2021. Acest an va fi al majorărilor de prețuri. Scumpirea produselor din coșul minim de consum va evidenția un nivel al inflației mai apropiat de realitate. De asemenea, în lipsa unei creșteri a consumului, în următoarele luni vom intra într-o nouă epocă a falimentelor.

În concluzie

Concluzia este că producătorii au acoperit costul inflației,  dar mecanismul ratei inflației nu mai reflectă foarte bine evoluția masei monetare. Coșul minim de consum este prea rigid pentru a surprinde modificările de prețuri de pe piață. 2020 ne-a dovedit că un coș de consum rigid nu reflectă realitatea când se schimbă comportamentul de consum al indivizilor. Probabil viața post-COVID-19 ar trebui să înceapă cu eforturi de îmbunătățire a acestui instrument.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Un răspuns la “Producătorii au acoperit costul inflației”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *