Categorii
Opinii

Ministrul Finanțelor deschide cutia Pandorei

Propunerea ministrului Finanțelor, de a plafona CASS-ul pentru venituri mari, riscă să creeze dezechilibre profunde. Ideea de la care pleacă acesta, că ar trebui să plătim sume egale pentru un serviciu similar este una profund greșită.

Ministrul Finanțelor deschide cutia Pandorei printr-o propunere care dovedește faptul că nu înțelege foarte bine sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Acesta a vorbit de o plată echitabilă pentru servicii egale, dar sistemul de sănătate publică nu este construit pe acest principiu. Cotizăm cu CASS pentru a susține un sistem de ale cărui servicii majore să beneficiem în caz de necesitate. În realitate însă nimeni nu-și dorește să ajungă să beneficieze de serviciile plătite.

Un principiu de bază în lumea asigurărilor este legat de dispersarea riscurilor. Scopul fondului comun, format prin plata cotizațiilor, constă în susținerea unui sistem medical de ale cărui servicii să beneficiem in extremis. Modul în care a fost pusă problema de către ministrul Finanțelor nu este însă unul prea fericit. Oamenii nu plătesc ca să beneficieze de un serviciu cu caracteristici bine delimitate, ci pentru un grad cât mai ridicat de protecție în caz de boală. Unii ajung să sufere de probleme medicale complexe și costisitoare și nici măcar faptul că au plătit un CASS mai mare, în valoare absolută, nu ar acoperi costul serviciilor de care beneficiază în sistem.

Propunerea făcută de ministrul Finanțelor vine însoțită de riscul deschiderii unei adevărate cutii a Pandorei. Plafonarea contribuțiilor și acceptarea ideii că ar trebui să plătim conform valorii unui serviciu medical standard va pune sub semnul întrebării o mulțime de alte aspecte legate de CASS.

Oamenii cu o stare de sănătate bună ar putea solicita să fie exceptați de la plata CASS

Nu este relevant că indivizii cu venituri mari plătesc CASS mai mare, în valoare absolută, decât cei cu venituri mici.  Nu știm care este valoarea serviciilor de care beneficiază plătitorii de CASS. Unii dintre cei care plătesc mai mult beneficiază de servicii medicale mai costisitoare. Ce putem afirma însă este că foarte mulți dintre contribuitorii CASS nu beneficiază de nici un serviciu de sănătate. În contextul în care se discută despre o plată echitabilă a CASS, acești contribuitori ar putea solicita să fie exceptați.

Ar putea fi solicitată majorarea CASS-ului pentru persoanele care au co-asigurați

Unii salariați au rude de gradul întâi coasigurate fără să plătească CASS suplimentar. De exemplu, contribuția unei persoane pe salariul minim nu va mai fi suficientă pentru acoperirea serviciilor medicale a două persoane. În căutarea echității, ministrul Finanțelor va trebui să solicite dublarea CASS-ului pentru cei care au rude coasigurate.

Fumătorii ar putea solicita reducerea CASS-ului

Având în vedere că o parte din banii colectați din accizele pe țigarete sunt direcționate spre sistemul de sănătate publică, fumătorii ar putea argumenta că ei deja își plătesc serviciile medicale și că ar trebui să li se aplice un plafon și mai scăzut pentru CASS.

Ministrul Finanțelor deschide cutia Pandorei și dovedește că nu înțelege problemele sistemului pe care vrea să-l reformeze. Alterarea acestuia va crea dezechilibre majore pe piață.

 

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *