Categorii
Intern

Afectează plata impozitului pe venit firmele IT?

De fiecare dată când se redeschide subiectul eliminării scutirii la plata impozitului pe venit, reprezentanții industriei încep să se plângă de costurile enorme pe care le presupune măsura și de iminenta fugă din țară a programatorilor. Prea puțini s-au obosit să estimeze ce înseamnă aplicarea impozitului pentru costurile unei companii din IT.

Afectează plata impozitului pe venit firmele din IT? De cel puțin doi ani de zile se discută despre eliminarea scutirii la impozitul pe venit pentru IT-iști. În acest context, ni se atrage atenția frecvent că programatorii și firmele care dezvoltă software au să părăsească România. Aceștia au să se stabilească și au să lucreze în țări mai prietenoase fiscal. Prea puțini au încercat să analizeze care este impactul real asupra costurilor unei firme din tehnologia informațiilor. Ne propunem, în cele ce urmează, să vedem care este acesta.

Ar trebui să notăm din start faptul că firmele din IT nu sunt obligate să majoreze salariile brute ale programatorilor. Scutirea de la plata impozitului pe venit ține de obligațiile angajaților și aceștia ar putea să o accepte și să se mulțumească cu un salariu net cu 10% mai scăzut. Un alt scenariu pe care nu-l vom analiza este cel în care firmele negociază cu angajații împărțirea noului cost. De exemplu, firma ar putea majora salariul cu un anumit procent care ar face ca salariul net al programatorului să scadă cu mai puțin de 10%.

Ca să înțelegem mai bine efectul eliminării scutirii de la plata impozitului pe venit, trebuie să vedem care este structura costurilor într-o firmă de IT, pentru că aceasta nu este formată doar din salariile programatorilor.  O companie va mai avea salariați în alte departamente care nu beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe venit, costuri cu chiria sediului, costuri cu produse software și hardware etc. Chiar dacă firma va reuși să-și minimizeze toate aceste costuri, ponderea salariilor programatorilor nu va depăși 80-90% din totalul costurilor.

Care ar fi impactul eliminării scutirii?

Pentru calculul impactului eliminării scutirii impozitului pe venit vom utiliza un salariu brut de 1.000 de lei. Firma va plăti în plus, pentru 1.000 de lei brut, 22,5 lei drept Contribuții Asiguratorii de Muncă (CAM). Adunăm și obținem un cost total de 1022,5 lei.

Din 1.000 de lei brut, vor fi reținute CAS și CASS de 35%, deci salariul net va fi 650 de lei. Dacă se elimină scutirea plății impozitului pe venit și firma nu majorează venitul brut, salariul net va fi 585 de lei.

Dacă firma se teme să piardă angajatul îi va majora salariul brut pentru a păstra netul similar. Pentru ca salariatul să rămână cu 650 de lei net este nevoie ca venitul impozabil (Salariul brut – CAS-CASS), să fie de 722,22 lei. Suma este calculată cu regula de trei simplă, în care 650 de lei reprezintă 90% din venitul impozabil. Dacă venitul impozabil este de 722,22 de lei (65% din salariul brut), noul salariu brut va fi de 1.111,11 lei. Adăugăm Contribuțiile Asiguratorii de Muncă de 2,25% din salariul brut și obținem un cost salarial de 1136 de lei.

Rezultatul ne permite să calculăm efortul financiar reprezentat de majorarea salariilor programatorilor dintr-o companie. Împărțim noile costuri salariale la cele vechi, 1.136/1.022,5 și obținem rezultatul 1,1110. Costurile salariale ale unei companii care va păstra venitul net la același nivel vor crește cu 11,10%

În costurile firmei intră și alte cheltuieli, deci salariile programatorilor reprezintă cel mult 80-90% din costurile totale.  Rezultă că majorarea costurilor totale va fi de aproximativ 10%. (11,10%*90%= 9,99%)

Comparăm costurile cu ale unor firme de servicii, în care peste 90% din costuri sunt salariale. Guvernul României a anunțat majorarea salariilor minime brute începând cu 1 ianuarie 2022 de la 2.300 de lei la 2.550,. Creșterea costurilor cu forța de muncă sunt de 10,87%.  Ținând cont de celelalte cheltuieli ale firmei, acesta va înregistra creșterea costurilor totale cu circa 10%.

Afectează plata impozitului pe venit firmele IT?

Nu, impactul renunțării la scutire este  unul relativ redus. Pentru firmele din unele industrii, impactul majorării salariului minim brut este mai mare. Programatorii au venituri peste media națională și mulți nu beneficiază de majorări salariale proporționale cu modificarea salariului minim legal. Efortul presupus de eliminarea scutirii de la plata impozitului pe venit este comparabil cu cel al unei firme mici care trebuie să majoreze salariile minime brute.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

2 răspunsuri la “Afectează plata impozitului pe venit firmele IT?”

Dacă aveam afaceri în carmangerie, m-aș fi simțit discriminat de către stat. Cum nu am deloc afaceri, îmi exprim opinia fără patimă. Mulțumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *