Categorii
Intern

Munca remote stimulează prețurile locuințelor

Munca de la distanță a impulsionat creșterea prețurilor la locuințe. Angajații remote alimentează cererea pentru imobile și pun o presiune suplimentară pe prețuri care vor rămâne ridicate și în perioada următoare.

Munca remote stimulează prețurile locuințelor și, pe termen lung, va produce schimbări pe piața imobiliară. În ultimul an prețurile locuințelor au explodat și ne-au adus aproape de pragul unei crize economice. Creșterea prețurilor a avut cauze multiple, de la majorarea plafonului de creditare pentru achiziția primei locuințe, la inundarea pieței cu bani ieftini, scumpirea materialelor de construcție, creșterea ratei economiilor etc.

Munca remote stimulează prețurile locuințelor

Piața imobiliară a fost afectată însă și de schimbările structurale de pe piața muncii. Astfel, creșterea proporției angajaților remote în populația ocupată a influențat semnificativ piața imobiliară. Există două forțe din zona angajaților remote care presiune pe prețurile locuințelor:

  • În primul rând, există o presiune directă pe care o pun angajații de la distanță pe piața imobiliară. În ultimul an, aceștia au lucrat remote și au realizat că apartamentele cu două-trei camere nu sunt spațioase. Pentru a avea randament în activitatea de la distanță, aceștia au nevoie de spațiu în care să-și amenajeze un birou funcțional. Evident, mulți dintre aceștia au început să caute apartamente mai mari și case, oferta nu a putut să se ajusteze instant și prețurile au crescut conform noilor condiții de piață.
  • În al doilea rând, a apărut și un factor indirect care a schimbat percepția privind cererea de pe piața imobiliară. Activitatea remote le-a adus angajaților un program de muncă mai flexibil și, deci, timp pentru a căuta locuința perfectă. Un angajat clasic, care muncește de luni și până vineri, de la 9:00 și până la 17:30 și, eventual, mai pierde și în trafic 1-2 ore, nu are foarte mult timp să vizioneze locuințe și să aprofundeze oferta de pe piața imobiliară. După câteva vizionari cei cu programul încărcat se resemnează și achiziționează o locuință. Angajații de la distanță au timp să meargă la mai multe vizionări și să evalueze oferta existentă. În industrie creșterea numărului de vizionări este interpretată drept o expansiune a cererii. Reacția economică normală la majorarea cererii constă în creșterea prețurilor de vânzare.

Presiunea de pe piața imobiliară este temporară

Evident, presiunea pusă pe piața imobiliară de schimbarea paradigmei de muncă este una temporară. În timp, noile locuințe se vor adapta la noul normal și vor prevedea din start spații pentru birouri.  De asemenea, agențiile imobiliare vor înțelege că înmulțirea vizionărilor nu este un semn al creșterii cererii totale ci unul al căutării unor locuințe cu o calitate minimală. Probabil, la o analiză atentă a datelor, am remarca faptul că rata conversiei vizionărilor în achiziții este mai scăzută ca în urmă cu 1-2 ani.

Pe termen lung pot să apară și alte elemente care să determine o scădere a presiunii asupra prețurilor. Mai exact, acest lucru se va întâmpla atunci când indivizii își vor da seama că pot să lucreze și să trăiască la distanță mare de punctul de lucru al angajatorului. Mutarea la sute de km de centrele urbane va contribui la scăderea presiunii cererii.

În plus, ne putem aștepta și la dezvoltarea unui stil de viață de tip workation. Oamenii vor călători alături de copiii înscriși la școli on-line și locuințele proprietate personală vor deveni mai puțin importante.

Schimbările structurale de pe piața muncii determină modificări profunde în zona imobiliară. Cu toate acestea, ne așteptăm la reechilibrarea pieței imobiliare. Probabil că dezvoltatorii imobiliari vor include și spații de birouri în proiectele lor. De asemenea, pe măsură ce agențiile de imobiliare vor colecta date legate de rata conversiei vizionărilor în achiziții de locuințe cererea reală de locuințe va fi înțeleasă mai bine.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *