Piața a rezolvat problema cireșelor care se vindeau la prețuri exorbitante. În ultimii ani, în sezonul cireșelor, a avut loc un festival al glumelor privind prețurile ridicate ale acestor fructe. Am explicat de ce se în tâmpla acest lucru. Oferta era scăzută, pe fondul livezilor îmbătrânite și a costurilor mari de recoltare.
Prețurile ridicate cu care intrau fructele pe piață au crescut atractivitatea investițiilor în plantații. Persoane fizice și fermieri specializați au înființat, înnoit și extins livezi și plantații de cireși. Întinerirea și înlocuirea soiurilor de cireși s-a făcut treptat, după aderarea la UE, cu sau fără fonduri europene. Cum culturile sunt multianuale, a fost nevoie de câțiva ani pentru ca plantațiile să intre pe rod și să se maturizeze.
Piața a reacționat la prețurile ridicate încă de acum câțiva ani, dar, pentru că plantațiile sunt multianuale, efectele s-au simțit cu întârziere. În următorii ani, pe măsură ce cireșii plantați se vor maturiza, vom vedea creșteri semnificative ale ofertei și continuarea tendinței de scădere a prețurilor. Pentru că un ciclu pe această piață este mai lung decât unul Hog, producătorii nu pot ajusta cu rapiditatea oferta. Din această cauză și posibilitatea evoluției la extreme este ridicată. După ani cu ofertă foarte slabă, acum ne putem aștepta la unii cu exces de producție.
Producătorii de cireșe nu înțeleg că piața s-a schimbat
Discuțiile de pe forumurile agricultorilor confirmă faptul că oferta este una mai ridicată ca în anii precedenți. Vânzarea lasă de dorit și unii producători se pregătesc să coboare prețurile. Reacțiile de pe forumuri spun însă multe despre neînțelegerea mecanismelor pieței. Unii producători se sfătuiesc reciproc să țină prețurile sus. Riscurile sunt însă prea mari. Într-o industrie cu producție sezonieră vânzarea trebuie să se realizeze accelerat. Câștigătorii următorilor ani vor fi producătorii care reușesc să vândă rapid producția și cei care vor investi în facilități de procesare a cireșelor. Problema culegerii fructelor va rămâne însă una generală. Fermierii care nu vor investi în tehnologii de recoltare se vor confrunta cu lipsa forței de muncă și vor avea dificultăți să-și valorifice producțiile.