Categorii
Lecția de economie

Cireșele românești sunt prea ieftine

Cireșele românești sunt prea ieftine chiar dacă în fiecare an platformele de socializare se aglomerează cu glume și critici legate de prețul lor prea ridicat. În realitate însă, dacă analizăm problema din punct de vedere economic, ne dăm seama că aceste fructe ajung pe tarabe le prețuri care le acoperă doar parțial costurile.

Cireșele românești sunt prea ieftine pentru că, până ca acestea să ajungă pe tarabe, generează costuri care depășesc prețurile de vânzare. Oferta potențială în România este redusă față de cerere pentru că, după aderarea la Uniunea Europeană, numărul total de cireși și vișini a scăzut cu circa 30% și pare că s-a stabilizat undeva între 5 și 6 milioane de exemplare. Costurile ridicate de înființare  a unei plantații și sensibilitatea crescută a acestora la lipsa de precipitații și la temperaturile negative, fac ca riscurile asociate investiției să fie pe măsură. De asemenea, exploatațiile specializate sunt reduse ca număr și suprafață cultivate astfel că multe dintre cireșele care ajung în piețe sunt produse în livezile micilor agricultori.

Cireșii din micile livezi sunt lăsați, de obicei, să ajungă la mari dimensiuni, fapt care ridică două probleme evidente: tratarea cireșilor și culegerea cireșelor. Tratarea deficitară a pomilor afectează cantitatea și calitatea producției. Culegerea cireșelor implică în acest caz eforturi mari pentru a ajunge la fructe, a le culege întregi și a evita ruperea crengilor. Rezultatul este că, după o oră de cules, în funcție de dexteritatea persoanei, se strâng în jur de 1 kg de cireșe.

Cireșele se vând sub costul de producție

Chiar dacă lumea se plânge de prețul cireșelor românești, acestea sunt foarte ieftine pentru că:

– productivitatea muncii este extrem de mică. Într-un pom cu înălțime de 25-30 de metri, culegerea acestor fructe mici este extrem de dificilă și consumatoare de timp. Bazându-mă pe propria experiență, îmi asum să afirm că un culegător care nu are o agilitate și dexteritate peste medie, va reuși să strângă în jur de 1 kg pe oră.

– salariul minim brut în România este de 2230 de lei, sumă la care se adaugă și Contribuțiile Asiguratorii de Muncă, în valoare de circa 50 de lei. Dacă împărțim cei 2280 de lei la o medie de 160 de h lucrătoare dintr-o lună de zile, obținem un cost minim al orei de muncă din România de circa 14,25 lei. La o productivitate de 1 kg cireșe/h am avea deja, în acest punct, un preț al cireșelor care nu poate coborî sub 14,25 lei. Întrebarea rămâne, desigur, dacă se găsesc culegători dispuși să lucreze pe salariul minim orar?

– La cei 14.25 lei trebuie să adăugăm și costuri de producție, depozitare și transport precum munca și substanțele implicate în tratamentele pomilor, cheltuielile implicate de toaletare, costul de oportunitate al suprafeței de teren ocupate de cireși, costurile de transport, costurile de păstrare a fructelor în condiții optime etc. Toate acestea duc costul total al cireșelor, în livezile mici spre 30 de kilograme. Dacă mai luăm în considerare că proprietarul livezii și-ar dori și un mic profit putem ajunge la concluzia că, prețul normal  al cireșelor aduse în piețe ar trebui să pornească din 35 de lei/kg.

Piața funcționează bine în condițiile date

Piața funcționează totuși și la prețul acesta cererea este atât de scăzută încât proprietarii de mici livezi își coboară prețul de vânzare sub nivelul potențial al costurilor.  Pentru a reuși asta taie din costuri pe cât posibil. Vând în piețele mai apropiate de livezile lor, folosesc copii drept culegători (mai agili, ușori și cu pretenții financiare mai mici) etc.

În momentul de față chiar dacă s-ar culege toate cireșele din România, oferta tot nu s-ar întâlni cu cererea la prețul pe care și l-ar dori clienții potențiali, pentru că plantațiile sunt mici și munca de culegere nu este automatizată. Și chiar dacă s-ar introduce mijloace de cules moderne, precum cel din următorul video, acestea nu ar putea fi folosite pentru pomii de mari dimensiuni.

Prețurile acestor fructe vor coborî spre nivelurile considerate ideale de către clienți doar când o să vedem în România o suprafață suficient de mare cultivată cu plantații de cireși și exploatată automatizat. Pe fondul inflației constante și a scăderii numărului de indivizi dispuși să-și asume riscurile asociate urcării în copaci înalți, ne putem aștepta ca glumele privind prețul exorbitant al cireșelor să continue an de an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.