Categorii
Financiar

Pierderile investitorilor IPO sunt explicabile

Investitorii în acțiuni emise în cadrul unor oferte publice inițiale (IPO) au înregistrat pierderi semnificative în 2021. Scăderea evaluărilor acțiunilor IPO a avut loc în contextul creșterii generale a pieței bursiere.

Pierderile investitorilor IPO sunt explicabile și nu ar trebui să ne mire în mod particular. Investițiile în oferte publice inițiale au grad ridicat de risc, pentru că nimeni nu poate prezice evoluția narativului companiei listate. Momentul lansării este unul ales cu grijă, pentru ca firma să fie prezentată ca o poveste de succes. Oferta publică se realizează în contextul unor rezultate financiare deosebite, al anunțării unei expansiuni sau variante îmbunătățite de produs. După momentul propriu-zis al lansării, încep să apară diverși factori de presiune care determină reglarea prețului acțiunilor.

Pierderile din 2021 ale investitorilor IPO sunt perfect explicabile. Da, piața în ansamblul ei a crescut, dar nu și noile acțiuni lansate pe piața bursieră. Adevărul este că nu există un motiv pentru care acțiunile proaspăt lansate să urmeze aceeași traiectorie.

Oferta publică inițială deschide posibilitatea validării de piață

Evaluările făcute de fondurile de capital de risc la fiecare rundă de investiții sunt extrem de optimiste raportat la piață. Există companii,cu vânzări nesemnificative sau egale cu zero, care sunt evaluate la miliarde de $. Supraevaluările acțiunilor continuă și pentru ofertele publice inițiale. Imaginea firmei este cosmetizată cu grijă, problemele sunt ascunse, rezultatele bune sunt scoase în evidență. Drept urmare, valoarea inițială a acțiunilor este frecvent exagerată.

În săptămânile și lunile de după IPO, pe măsură ce acțiunile sunt tranzacționate liber, informațiile încep să circule și investitorii își formează o imagine mai realistă asupra potențialului companiei. Întâlnirea cererii și a ofertei determină ajustarea valorii acțiunilor la niveluri mai realiste.

După IPO, investitorii inițiali caută să-și facă un exit parțial

Modelul de creștere al majorității start-up-urilor pare să urmeze un tipar similar. Întâi, doi sau trei fondatori se asociază și fondează o afacere și încep să lucreze la un produs. În acel moment, fondatorii sunt la ani lumină de un rezultat palpabil. Ulterior, încep să adune bani de la investitori și de la fonduri de capital de risc.  Până în momentul lansării pe piața bursieră, trec însă ani.

Uzura și sacrificiile făcute, investițiile de timp și de bani fac ca, după momentul lansării pe piață, realizarea unui exit parțial să fie extrem de tentantă. În primele luni după lansare, fondatorii, investitorii și angajații care au fost bonificați cu acțiuni vor urmări să-și monetizeze cel puțin o parte din acțiuni.

Practic, pentru toate părțile implicate oferta publică inițială este momentul în care încep să culeagă roadele muncii desfășurate timp de mai mulți ani.

Oportunitățile de investiții din 2021 au grăbit lichidarea unor active

La toate cele expuse, se adaugă și faptul că anul 2021 a fost unul extrem de dinamic din punct de vedere al investițiilor. Diversificarea crește șansele de succes pe termen mediu și lung, deci probabil  mulți investitori s-au grăbit să-și capitalizeze plasamentele din rundele efectuate în anii anteriori pentru a profita de oportunitățile unei piețe extrem de dinamice. Vânzarea pe piața bursieră a acțiunilor crește brusc oferta și, pe fondul unei cereri relativ scăzute, prețurile de tranzacționare ale acțiunilor se reduc.

După cum am mai afirmat deja, pierderile investitorilor IPO sunt explicabile. Acestea sunt legate în special de faptul că evaluările inițiale sunt exagerate. Pe piața bursieră, întâlnirea cererii și a ofertei ajustează rapid prețurile. Faptul că acțiunile marilor companii, care și-au făcut oferta publică inițială în 2021, au pierdut rapid din valoare este un indicator pertinent asupra a ceea ce înseamnă evaluarea firmelor finanțate prin Venture Capital. Este evident că evaluările făcute de aceste fonduri nu au foarte multe lucruri în comun cu realitatea.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *