Prăbușirea Nordis confirmă fragilitatea pieței imobiliare. Ancheta publicată ieri de către Recorder ne-a dezvăluit o situație revoltătoare de pe piața imobiliară. Nordis, unul dintre marii dezvoltatori imobiliari din România, a încasat avansuri de până la 95% pentru construcția de locuințe și, în unele cazuri, a vândut aceleași apartamente mai multor persoane.
Scandalul este probabil primul dintr-o serie mai lungă. Zilele acestea cumpărătorii pe bază de promisiuni vor începe să-și verifice dezvoltatorii. Ne putem aștepta la noi dezvăluiri de acest gen. Acestea, împreună cu creșterea taxelor la începutul lui 2025, vor contribui la reașezarea pieței imobiliare.
Ce surprinde la scandalul Nordis
Șocant la acest scandal nu este că mii de oameni au fost păcăliți. Dezvoltatorul nu este nici primul și nici ultimul care nu își finalizează proiectele. Oricât de strictă ar fi legislația, au să existe mereu portițe pentru firmele care vor să păcălească oameni
Surprinde însă faptul că există multe cazuri de avansuri de 95% pentru promisiuni de construcții viitoare. Cumpărătorii au semnat contracte de promisiune care nici măcar nu au fost autentificate notarial. Impulsul ar fi să îi considerăm naivi, dar problema este de fapt alta. Mulți dintre ei sunt afaceriști sau indivizi cu venituri peste medie care au căutat activ alternative de investiții. Altfel spus, investitori care aveau capital pe care nu știau unde să-l plaseze. Reclama agresivă din jurul NORDIS a fost suficient de convingătoare și ei s-au grăbit să arunce cu banii în dezvoltator pentru a nu pierde ocazia de investiții.
Cazul Nordis nu este singular
Evident, cazul Nordis nu este ultimul despre care o să auzim. Țara este într-o efervescență imobiliară și pare că vânzătorii și cumpărătorii și-au pierdut rațiunea. Posesorii de capital se grăbesc să cumpere orice imobil tranzacționat sub prețul de listă, în speranța unei aprecieri senzaționale viitoare. Argumentele raționale cum sunt faptul că stocul de locuințe este deja extrem de mare pentru populația existentă și faptul că prețurile au depășit nivelurile din vestul Uniunii Europene, nu par să mai intereseze pe nimeni.
Orice bulă și manie investițională are un sfârșit. Momentul decontului se apropie pentru că deja piața imobiliară este blocată și randamentele acestor investiții lasă de dorit.