Categorii
Piața internă

Restaurantele online: Soluția la criza generată de COVID-19

Pandemia COVID-19 și criza economică de anduranță spre care ne îndreptăm par să fii adus restaurantele într-o situație fără ieșire. Revenirea la situația inițială este extrem de dificilă, dar orice criză oferă posibilitatea reinventării modului în care facem afaceri. Migrația rapidă spre online a clienților care frecventau restaurantele și dificultatea recâștigării încrederii în siguranța unităților fizice creează spațiul necesar pentru dezvoltarea unui segment absolut nou, al restaurantelor care operează exclusiv online.

COVID-19 a forțat o revoluție atât de profundă în economia contemporană încât o să avem nevoie de ani de zile ca să înțelegem toate implicațiile și modificările structurale produse de aceasta. În toate industriile existente au apărut sau sunt pe cale să apară modificări ale modului de a face afaceri. Este clar că în multe industrii urmează restrângeri de activitate, dar, în mod interesant, acestea creează spații pentru inițiative inovative.

Chiar dacă mulți, inclusiv eu, am deplâns soarta restaurantelor și am apreciat că se vor confrunta cu dificultăți care le vor împinge pe multe spre faliment, am uitat de un mic amănunt: cei care fac parte din generația activă a ultimilor ani nu mai știu să gătească. Și chiar dacă mulți corporatiști au avut timp să experimenteze în bucătărie este foarte puțin probabil ca aceștia să abandoneze mâncarea din restaurante. Proprietarii de restaurante, conștienți de acest lucru, au lansat servicii de livrare la domiciliu.  

Chiar dacă România a reușit să evite, în mod miraculos, o scădere în primul trimestru al anului, în al doilea aceasta nu va putea fi evitată. Se vorbește deja despre o rată a șomajului care ar putea ajunge la 10%.  Până și în IT, industria care părea relativ protejată, au început să se închidă proiecte de suport pentru companii externe și necesarul de personal se reduce. Toate acestea vor determina reducerea veniturilor medii, fapt care va genera o sensibilitatea mai mare la nivelul prețurilor și va determina căutarea de alternative mai ieftine. Găsirea de restaurante mai ieftine, în condițiile în care cele existente sunt forțate să-și majoreze prețurile din cauza distanțării sociale și a costurilor adiționale, va fi cu siguranță o provocare.

Această nouă ecuație a pieței, a oamenilor flămânzi dispuși să cumpere mâncare, dar nu la prețurile curente, va duce la reinventarea industriei. Acum este oportunitatea perfectă, pentru orice bucătar care a visat să-și deschidă propriul restaurant, să se desprindă de angajatorul său și să-și înființeze un local exclusiv online. Are posibilitatea să facă acest lucru pentru că investiția inițială, de care are nevoie, este cu mult mai mică decât dacă ar dori să dezvolte un restaurant cu amplasament fizic. Un local clasic are nevoie de un amplasament cu vad comercial, de o echipă întreagă de oameni, de mobilier, de amenajări pretențioase etc. Un restaurant online poate fi  format dintr-o bucătărie, un site/aplicație, o mașină de livrări și doi angajați. Pentru un restaurant online vadul comercial, mobilierul, amenajarea etc. devin irelevante pentru că nu au capacitatea să adauge valoare mâncării.  

Având în vedere că proprietarii de restaurante cu amplasament fizic vor fi nevoiți să majoreze prețurile, piața online poate deveni zona fierbinte, cu potențial de creștere. În plus, limitarea numărului de locuri din restaurante și probabilitatea, extrem de mare, ca mulți dintre clienții potențiali să se lovească de situații în care să le fie interzis accesul, fapt care îi va face pe tot mai mulți să se reorienteze spre comenzile online.  

Chiar dacă sectorul restaurantelor a fost zguduit puternic de pandemie și de căderea asociată,  credem că există suficient de mult loc pentru ca piața să se reinventeze și să se dezvolte noi moduri de a ajunge la clienți. Acum este momentul perfect pentru lansarea unor restaurante online care au șansa să ajungă la clienți fără a mai fi nevoite să investească masiv în spații fizice și în echipe numeroase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.