Categorii
Intern

Schweighofer nu pleacă din România

Schweighofer și-a vândut unitatea de producție de la Sebeș și activiștii și jurnaliștii s-au grăbit să celebreze plecarea companiei. Mutarea grupului pare să fie o reorganizare și o adaptare la condițiile impuse de legislația din industria lemnului. Cum firma poate cumpăra doar 30% din lemnul ofertat pe piața locală, păstrarea tuturor fabricilor nu se justifica. Acum, firma se poate reorganiza și relansa pe piață.

Schweighofer nu pleacă din România chiar dacă jurnaliștii și activiștii din țară s-au grăbit să celebreze victoria. Vânzarea fabricii din Sebeș, către germanii de la Ziegler, restrângerea activității la cea din Rădăuți și închiderea celei din Siret au generat un entuziasm nejustificat. Este puțin probabil ca Schweighofer să părăsească piața și, în plus, ne putem aștepta la creșterea cererii pentru lemn.

Compania, care în 2019 și-a schimbat numele în HS Timber Group pentru a scăpa de problemele de imagine, se afla într-o situație dificilă din motive legislative. Impunerea unei limite maxime a cantității de lemn pe care o singură firmă o poate cumpăra de pe piața locală a blocat activitatea Schweighofer. Limita de 30% era inferioară capacității de producție a fabricilor din portofoliul HS Timber.  Problemele de aprovizionare au fost accentuate de conjunctura internațională, care a făcut dificile importurile de lemn din Ucraina și Belarus. Înăsprirea legislației silvice din Ucraina, pandemia și, ulterior războiul, au blocat importurile. HS Timber nu se mai putea aproviziona de pe piață așa că a decis să-și ajusteze capacitatea de producție.

Compania și-a ajustat capacitatea de operare

Problemele de aprovizionare au determinat compania să se concentreze pe fabrica principală. Cum fluxul de lemn din Ucraina și Belarus a fost întrerupt, s-a optat pentru închiderea fabricii de la Siret care oricum era redusă ca dimensiune. De asemenea, unitatea de la Rădăuți și-a restrâns parțial activitatea. Aceasta este cea mai nouă unitate din țară a firmei care a fost construită de la zero. Este puțin probabil ca HS Timber să renunțe așa ușor la ea.

Concentrarea activității pe fabrica de la Sebeș are și ea logică. Ea trebuia să funcționeze la parametri optimi pentru a fi pregătită de vânzare. Unitatea a performat financiar și vânzarea s-a făcut în termeni favorabili. Acum, când activiștii și jurnaliștii sărbătoresc plecarea HS Timber din România, firma se poate reorganiza și poate cumpăra până la 30% din lemnul de pe piață pentru aprovizionarea fabricii păstrate.

Adevărul este că nu avem motive de bucurie. HS Timber putea cumpăra 30% din lemnul de pe piață. După reoganizare, HS Timber și Ziegler vor cumpăra fiecare câte 30% din lemnul de pe piață. Vânzarea unității a fost soluția aleasă pentru problema supra capacității de producție.

De ce a păstrat fabrica din Rădăuți?

Probabil că Gerald Schweighofer a păstrat fabrica din Rădăuți prin prisma proximității față de Ucraina. Alegerea sa poate fi considerată un pariu pe câștigarea războiului de către țara vecină. O eventuală victorie și deschiderea procedurilor de aderare la Uniunea Europeană vor simplifica procedurile de import de lemn din Ucraina. Plus că, pentru a obține acces rapid la resurse, este posibil ca Ucraina să adopte o legislație silvică mai permisivă. De asemenea, un alt avantaj al fabricii este legat și de faptul că județul Suceava are încă o suprafață împădurită semnificativă.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *