Categorii
Opinii

Stocul de locuințe a atins un nivel record

Institutului Național de Statistică a publicat pe 15 iunie situația oficială a fondului de locuințe din România. Datele oficiale ne confirmă faptul că stocul de locuințe se apropie de nivelul simbolic de 10 milioane de unități. Între timp, pe piața imobiliară s-a reușit o altă performanță. Raportul dintre cetățenii rezidenți și locuințe existente a scăzut sub 2.

Stocul de locuințe a atins un nivel record la finalul anului 2021. Conform datelor oficiale publicate de către Institutul Național de Statistică, în România existau 9.587.153 de unități locative, pe 31 decembrie 2021. Aceste locuințe sunt destinate unei populații rezidente de 18.986.546 de locuitori (Worldometer, 19 iunie 2022).  Comparând cele două valori, constatăm faptul că în țară există un raport de 1,98 locuitori/unitate locativă.

Acest raport este într-o scădere continuă. Nu este un secret faptul că în România estimările oficiale ale populației tind să fie extrem de optimiste. Populația rezidentă de aproape 19 milioane de locuitori este  una pe care ne-o dorim, dar destul de sigur nu o mai avem. Datele culese în cadrul Recensământului au potențialul să ne surprindă. S-ar putea să constatăm că populația rezidentă este chiar și cu două sau cu trei milioane mai scăzută decât în estimările noastre.

Cei doi indicatori evoluează diferit și se pare că agenții de pe piața imobiliară nu sunt deranjați de acest aspect. Se construiește într-un ritm demn de o țară cu populație în creștere. Practic, în România a avut loc o decuplare între evoluția populației și creșterea stocului de locuințe. Nimeni nu pare să țină cont de faptul că populația rezidentă nu are cum să ocupe toate unitățile locative existente. Dacă se păstrează tendințele actuale, este posibil ca până la finalul deceniului să vedem chiar o rată de 1,6-1,7 oameni/locuință.

Aceste cifre și trenduri ireversibile ridică unele întrebări interesante. Pe ce anume se bazează optimismul dezvoltatorilor imobiliari? Cu o cerere în scădere și o ofertă care se majorează constant, cât vor mai putea crește prețurile? Cine va mai cumpăra locuințe când va deveni evident faptul că nu există chiriași pentru ele? Greu de răspuns la ele. Este clar însă că în anii următori se vor înmulți localitățile fantomă, fără locuitori.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Un răspuns la “Stocul de locuințe a atins un nivel record”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *