Acapararea pieței

Acapararea pieței (Cornering the market) este procesul prin care o persoană fizică sau juridică obține controlul asupra ofertei unui produs sau serviciu. Conceptul se poate referi la a fi proprietar asupra unei părți a pieței sau la a controla oferta ei. Pe piața bursieră, o entitate poate deține suficiente acțiuni ale unei firme sau stocuri de mărfuri încât să controleze efectiv prețurile de piață. Situația se repetă și pe o piață de desfacere, unde o companie poate ajunge să fie dominantă. Acapararea ofertei implică achiziții repetate sau expansiunea firmei până la obținerea unei cote de piață semnificative. Acapararea are loc fără a fi forțată monopolizarea pieței.

Scopul principal al acaparării pieței este controlul prețurilor. Entitatea care are capacitatea de a controla prețurile de piață va putea să-și optimizeze și profiturile.

Acapararea pieței
Corner icons created by Smartline – Flaticon

Procesul de acaparare are loc mai ușor pe piețele în declin. Când o piață este în restrângere, competiția dintre ofertanți va deveni mai dură. Unii dintre aceștia vor începe să părăsească piața și concurenții vor ocupa spațiul rămas liber. Eventual, concurenții vor achiziționa activele firmelor care părăsesc piața. În timp, sectorul va fi controlată în totalitate de un număr mic de firme. Acestea vor putea controla prețurile de vânzare.