Achiziție speculativă

O achiziție speculativă (Speculative acquisition) se referă la cumpărarea de produse riscante, cu speranța vânzării rapide și a câștigării unei sume de bani motivante. Veniturile potențiale trebuie să fie pe măsura riscurilor asumate. Acestea trebuie să depășească cu mult randamentul instrumentelor financiare sigure de pe piață. De obicei, când pe piață există turbulențe investitorii se vor grăbi să scape de aceste plasamente.

Nu toate activele se pretează pentru tranzacții speculative. În principiu, acestea ar trebui să aibă un istoric cu o volatilitate ridicată a prețurilor.

Achiziție speculativă
Buyer icons created by surang – Flaticon

Achizițiile speculative se realizează din dorința de a face profituri rapide. Investitorii care cumpără active speculative le vor vinde imediat ce acestea vor atinge nivelul de preț care va asigura profitul.

Achizițiile speculative sunt criticate pentru că generează fluctuații de prețuri și pot afecta stabilitatea unor afaceri. Acestea sunt riscante atunci când volumul lor este semnificativ. Dacă investitorii shortează (vând) activele într-o perioadă scurtă de timp, prețul acestora se prăbușește. Riscul poate fi combătut parțial prin creșterea gradului de transparență. De exemplu, o companie despre care se știe că are indicatori financiari solizi nu va fi amenințată în aceeași măsură de  acțiunile speculanților. Dacă prețul acțiunilor este fundamentat, vor apărea cumpărători care vor stopa declinul prețurilor.