Acord de barter

Un acord de barter (Barter Agreement) este un contract în care sunt stabilite condițiile în care două părți vor schimba produse și servicii în natură. Cu alte cuvinte, intermedierea se va realiza fără utilizarea instrumentelor financiare. În ziua de astăzi, acordurile de barter sunt relativ rare. Totuși, când se utilizează, chiar dacă nu se utilizează bani, aceștia au rol esențial în evaluarea valorii. Pentru că se cunoaște valoarea produselor și serviciilor termenii schimbului prin barter sunt ușor de stabilit.

Acord de barter
Barter icons created by Leremy – Flaticon

Acest tip de acorduri se întâlnesc în special în economiile cu grad scăzut de libertate. Înainte de revoluție, fabricile din România obișnuiau să schimbe produse între ele. Ulterior, muncitorii primeau prime în produse care erau greu de găsit pe piață.

Un caz celebru de plată cu produse este cel din Rusia anului 1998. La momentul respectiv, Banca Națională a Rusiei a depreciat brusc rubla și țara a intrat în incapacitate de plată a datoriei externe. Situația financiară a fost atât de gravă încât profesorii dintr-un district al Siberiei au fost plătiți cu vodcă pentru munca lor. Aceștia au primit echivalentul a 15 sticle de vodcă. În acest caz, acordul de bater a fost unul forțat de împărejurări. Profesorii ar fi preferat salarii în numerar, dar au acceptat plata în vodcă pentru a nu rămâne neplătiți.