Acționar strategic

Acționarul strategic (Strategic shareholder) este un concept folosit pentru descrierea unui deținător de acțiuni cu rol critic în cadrul AGA. Într-o companie, în care nimeni nu are pachetul majoritar de acțiuni, acest acționar strategic este cel care poate ajuta la formarea majorității și alegerea căii de dezvoltare.  Chiar dacă are un pachet mic de acțiuni, fără acționarul strategic nu se poate forma majoritatea necesară luării deciziilor.

Să luăm, ca exemplu, o companie cu trei acționari: A 49% din acțiuni, B 49% și C 2%. În cazul în care A și B nu ajung la un consens, C are un rol strategic. Cele 2% ale lui C sunt un pachet de acțiuni de control. Acționarul C este decident și participă la formarea majorității și la alegerea căii de dezvoltare a firmei. Similar, acesta se poate asocia și cu acționarul B.

Acționar strategic
Fotografie de la Kampus Production de la Pexels

Un acționar strategic poate să apară și în cazul în companiile cu foarte mulți deținători de acțiuni. Când în cadrul Adunării Generale a Asociațiilor se formează două grupuri care nu cad de acord, pachetul acționarului strategic poate face diferența. Astfel, acesta ajunge să aibă o putere disproporționată în cadrul AGA. Pachetul său minoritar de acțiuni face diferența în luarea deciziilor din cadrul firmei.