Acțiuni blue chip

Acțiunile Blue Chip (Blue-Chip Stocks) sunt titlurile de valoare emise de companii redutabile, cu un istoric solid și o situație financiară excepțională. În plus, aceste companii au prezență extrem de bună pe piață. Acțiunile sunt cotate drept premium. Denumirea de acțiuni blue chip provine din jocul de poker, unde jetoanele albastre au cea mai mare valoare. Un investitor va include acțiuni de acest tip în portofoliul său deoarece acestea oferă stabilitate, siguranță și venituri regulate din dividende. Acțiunile de acest tip prezintă și riscuri extrem de scăzute.

Desigur, există și dezavantaje ale investițiilor în aceste companii.  Elesunt mature și evaluarea lor nu poate să explodeze peste noapte. Pentru ca valoarea unui portofoliu să crească în timp, investitorul ar trebui să ia în considerare și alte plasamente. De exemplu, acesta ar putea investi în acțiuni Value și Growth.

acțiuni blue chip
Blue chip icons created by Freepik – Flaticon

Exemple de companii ale căror acțiuni pot fi încadrate în această categorie sunt Unilever, Procter & Gamble, McDonalds, Johnson & Johnson, Coca-Cola, Volkswagen, Ford, General Motors etc. Aceste companii sunt prezente pe piață de mult timp și au o situație financiară extrem de bună. Aceste companii sunt și multinaționale care produc și livrează în aproape toate țările lumii.