Analist economic

Analistul economic (Economic Analyst) este un expert în științele economice și în analiza mediului de afaceri. Acesta analizează trendurilor semnificative din comerț și afaceri și modul în care acestea influențează o companie, industrie sau țară. Un analist economic examinează date relevante pentru a descifra evoluțiile activității de afaceri. Aceștia analizează fluctuațiile din activitatea economică, efectele taxelor și impozitelor asupra mediului de afaceri și a forței de muncă, piața forței de muncă, formarea de capital brut, produsul pe cap de locuitor etc. De asemenea, acești specialiști studiază modul în care se formează fluxurile comerciale și cum influențează acestea indicatorii economici. Analiștii economici pot avea rol de consultanți pentru organizații publice sau private, firme etc.

Analist Economic
Investor icons created by Nualnoi Kinkaeo – Flaticon

Progresul tehnologic a schimbat parțial modul în care sunt realizate analizele economice. Acum se lucrează cu baze de date gigantice a căror procesare nu mai este posibilă fără mijloace electronice. Ar fi de preferat ca analistul să stăpânească și un limbaj de programare utilizat în procesarea datelor, precum Python, Julia sau R.

Un analist va  fi responsabil cu realizarea de rapoarte de specialitate, și de evoluție a indicatorilor. De asemenea, în cadrul firmelor pot să fie însărcinați și cu pregătirea juniorilor.