Audit tehnic

Auditul tehnic (Technical audit) este procesul complex, realizat de un auditor autorizat, expert tehnic, prin care se verifică dacă un proces sau un sistem de producție prezintă deficiențe structurale. Prin această variantă a procesului de audit se verifică aspectele tehnice ale implementării unui proiect. De asemenea, acest tip de audit se utilizează când au loc achiziții de companii sau fuziuni. Cu ajutorul auditului, se verifică dacă tehnologia unei companii este cu adevărat valoroasă.

audit tehnic
Image by pressfoto on Freepik

Auditul tehnic este o etapă esențială în procesele de finanțare realizate prin fondurile de capital de risc. Aceste fonduri plasează capital în start-up-uri care vin pe piață cu idei inovative, care promit să schimbe lumea. Problema este că posesorii de capital, care formează aceste fonduri, nu sunt întotdeauna experți în tehnologie. Ca urmare a faptului că nu au capacitatea să evalueze tehnologia în care vor să investească, ei apelează la firme specializate. În aceste cazuri, auditul tehnic reprezintă verificarea eligibilității unei idei.

Un audit tehnic este mai greu de realizat decât unul financiar, pentru că presupune implicarea specialiștilor din nișe mici de piață. De exemplu, pot să apară un caz în care auditul este necesar pentru un produs dintr-o tehnologie extrem de rară. Există industrii în care există doar câțiva specialiști în întreaga lume.