B2G (Business to Government)

Business to Government  (B2G) este un tip de comerț, cunoscut și sub numele de B2A (Business to Administration). În  cadul B2G relațiile comerciale se desfășoară între companiile private, ca vânzători și organismele statului, în calitate de cumpărători. În funcție de valoarea achiziției, aceasta se poate realiza prin atribuire directă sau prin intermediul unei licitații.

În România, valoarea până la care este posibilă achiziționarea directă, la nivelul unui an, de către organismele publice, locale sau centrale este de circa 135.060 lei pentru bunuri și servicii și de 450.200 lei pentru lucrări, conform OUG 45/2018.

În cadrul tranzacțiilor de tip B2A(B2G) sunt incluse achizițiile publice și parteneriatele de tip public-privat (PPP).

Firmele specializate în afacerile cu guvernul trebuie să-și ajusteze modelul de afaceri. Procedurile de licitații publice sunt extrem de greoaie și longevive. De exemplu, o firmă care intenționează să participe la o licitație pentru executarea unui sector de autostradă trebuie să cumpere un caiet de sarcini, să achite o garanție și să înainteze o ofertă. Dacă aceasta câștigă licitația va trebui să respecte termenele, în condițiile în care statul este recunoscut pentru întârzierile la plată. Practic, pentru a rezista pe această piață, firma va trebui să-și regândească modelul de afaceri și fluxurile financiare interne. Altfel, există riscul ca aceasta să fie forțată să efectueze disponibilizări la fiecare întârziere de plată.

drum, b2g
Image by upklyak on Freepik