Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare

Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (International Bank for Reconstruction and Development) este o instituție financiară fondată în 1944. BIRD a fost creată pentru a sprijini reconstrucția Europei după cel de-al doilea război și funcționează ca o cooperativă globală. BIRD este deținută de către 189 de state ale lumii și sprijină politicile Băncii Mondiale prin oferire de împrumuturi, garanții, servicii de consultanță etc. BIRD este administrată de către Banca Mondială. Practic BIRD este vehiculul prin care Banca Mondială acordă credite. Aceasta este specializată în sprijinirea țărilor care sunt interesate să reducă sărăcia și să se dezvolte durabil. BIRD are sediul central în  localitatea Washington din SUA.

Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare
Bank icons created by Freepik – Flaticon

BIRD oferă împrumuturi către țări cu venituri mici și medii, dar cu rating bun de credit. În principiu, BIRD are două surse principale de finanțare a operațiunilor. În primul rând, această bancă beneficiază de contribuții de la cei 189 de membri. În al doilea rând, ea poate emite și vinde obligațiuni. În plus, banca obține și venituri din dobânzi și comisioane. Acestea din urmă sunt plătite de țările care se împrumută de la instituție.

BIRD alături de Asociația Internațională de Dezvoltare (International Development Association – IDA) constituie Banca Mondială.