Bancă populară (People’s bank)

O bancă populară (People’s bank) este o instituție financiară non-bancară. Mai exact, prin acest termen sunt desemnate instituțiile financiare de tipul cooperativelor de credit. Aceste instituții de credit sunt constitute pentru ajutorarea reciprocă a membrilor.  Aceștia din urmă pot beneficia de credite în condiții mai avantajoase ca în cazul băncilor comerciale.

Cooperativele de credit se formează de obicei pe domenii profesionale. De exemplu, extrem de frecvente sunt cele din domeniul agricol.

Promovarea cooperativelor de credit, ca bănci populare, este mai dificilă în prezent. Acum 20 de ani acestea se promovau ca bănci populare și apăreau confuzii cu băncile comerciale. În urma unor falimente răsunătoare, de la finalul anilor 1990, BNR a intervenit și a impus condiții mai stricte pentru acestea. Printre altele acestea sunt obligate să sublinieze faptul că sunt cooperative de credit.

Trebuie totuși să ținem cont de faptul că o bancă populară (People’s bank) nu poate oferi garanțiile specifice uneia comerciale. De exemplu, banii plasați într-o bancă populară nu beneficiază de o garanție precum depozitele din cele comerciale, în limita a €100.000.