Banii de aur (Gold money) sunt monede, confecționate din aur de diferite purități. Aceste monede se deosebesc de banii care circulă în prezent, prin faptul că au atât valoarea intrinsecă cât și extrinsecă. Valoarea acestor bani de aur este determinată direct de cererea și oferta de pe piața acestui metal. Până la Conferința Internațională Monetară care a avut loc la Geneva în 1922, monedele de aur au fost principala formă a banilor din lume. Din cauza valorii mari a aurului, subdiviziunile acestor bani erau realizate din metale cu o abundență mai mare, precum argintul.
În prezent, unele bănci centrale continuă să emită monede de aur, dar în tiraje limitate cu scop numismatic și omagial. Acești bani de aur sunt destinați colecționarilor. Fiind emiși în tiraje limitate, valoarea la care sunt comercializate o depășește pe cea a aurului utilizat.
Unele școli economice, precum ce libertariană, susțin întoarcerea la standardul aur. Acestea consideră că avantajele standardului aur nu pot fi suplinite de banii fiduciari. Principalii critici ai standardului aur ridică ca probleme ale revenirii, cantitatea limitată disponibilă, divizibilitatea și riscul inflației la descoperirea de noi zăcăminte.